Sok sebességőrült elvetemül álma, hogy egyszer közúton alázhasson minden létező négykerekűt a világ legkifinomultabb, leggyorsabb technikáját terelve. Csak beállni a piroshoz, és beszakadt dobhártyákat hátrahagyva gyorsulni öt másodperc alatt kétszázra. Persze ez csak álom, F1-es versenygépet közúton használni a szívás tökéletes definíciója, de ami a legnagyobb gond, hogy hihetetlenül drága.

Természetesen akadnak olyan álmodozók, akiket nem zavarnak ezek az apróságok. Ők nem maszatolnak, a tettek mezejére lépve a meglévő lehetőségeket kiaknázva törnek a cél felé, kisebb-nagyobb sikerrel.

F1-es versenygép boltba járáshoz 1

Ebbe a kategóriába tartozik Russ Bost, angol mérnök is, aki nem vált sült galambra, lottóötösre, hanem épített magának egy F1-es versenyautóra nyomokban emlékeztető játékszert. A Furore már évek óta csiszolódik, a hegesztett csővázra szerelt egyedi karosszéria alatt jelenleg az első generációs Toyota MR2 hajtáslánca és motorja dolgozik. A 120-130 lóerős teljesítmény épp elég, hogy lendületesen vigye az 550 kilogrammos nyitott kocsit, de a konstrukciónak létezik egy erősebb 190 lóerős verziója is.

A komolyabb kivitelt egy Kawasaki Ninja ZX-14-es motorból származó blokk hajtja, ezzel állítólag elérhető a szupersportautókat megközelítő 3,5 másodperces százas sprint, csak a pilóta legyen olyan bátor, hogy padlóig nyomja a gázpedált.

F1-es versenygép boltba járáshoz 2

Russ autói tulajdonképpen a szokásos garázsban készült kit-car kategóriát képviselik, azzal a különbséggel, hogy pár hajlított lemez és a festés a Forma-1-re emlékeztet. Az építőnek kifejezetten imponál a feltűnést keltő külső, persze nem mindegy, hogy az emberek veled, vagy rajtad röhögnek, és ebben az esetben ezt nem egyszerű eldönteni.

Mindenesetre Russ nem önző alkat, tízmillió forintnyi fontért bárkinek épít egy hasonló F1 replikát, de a Vettel és Red Bull rajongók előnyben vannak, nekik 500 fontos kedvezménnyel készülnek a közúton is használható egyedi gépek.