Ugyan a Lotusnál szinte az utolsó pillanatig reménykedtek, szerda kora délutánra világos lett, hogy nem tudják megtartani Kimi Räikkönent, a finn 2014-ben visszatér korábbi csapatához, a Ferrarihoz.
A Twitteren egy nyulacskás képpel elég egyértelműen jelezték, hogy a távozás odab…ott, de később, a csapat hivatalos oldalán a főnök, Eric Boullier kerekebb és szalonképesebb formában is értékelte a helyzetet.
“Természetesen mindannyian csalódottak vagyunk, hiszen mindenki egyetérthet abban, hogy Kimi ragyogó volt, amióta csak megérkezett hozzánk. Ugyanakkor Enstone is újra bizonyított: két jó autót adtunk alá, biztosítva ezzel a sikeres visszatérését. Mindkét fél nyert a dolgon.” 
“De nem vagyok elkeseredve. Amikor két évvel ezelőtt szerződtettük, sokan azt mondták, megőrültünk. Aztán mi lett a vége? Egy nagyszerű versenyzőt kaptunk, aki 27 alkalommal szerzett pontot nekünk egyhuzamban, nyert két futamot, nagyon felpörgette a csapat motivációját és kiváló viszonyban volt a csapattársával. Most pedig itt az idő a jövő felé tekinteni. Továbbra is csak egy középméretű csapat vagyunk, néhány tekintetben még nem vehetjük fel a versenyt a nagyokkal. De volt itt már Schumacher, Alonso, Räikkönen, meggyőződésem, hogy újabb bajnokok is kerülnek majd a listára” – utalt az enstone-i alakulat benettonos és gyári renault-s múltjára.  
A kérdésre, hogy mi a legkedvesebb emléke Räikkönent illetően, Boullier így felelt:
“Álljunk csak meg, Kimi még nem távozott! Még van hét közös versenyünk, a cél pedig az, hogy továbbra is a lehető legerősebb autót adjuk mindkettejüknek. Még folyik a csata, és keményen hajtunk, hogy javítsunk a jövő évhez képest, azaz elérjük a 3. helyet a konstruktőri bajnokságban.”
“De ha választanom kellene egy csúcspontot, akkor mindenképp Kimi első, abu-dzabi győzelme lenne. A lassú építkezés, az élmezőnnyel való harcra való felkészülés után nagyon megérdemelt eredmény volt. Örökké emlékezni fogok rá, amikor Kimit a dobogó tetején láttam akkor.”
A főnök a csapat hivatalos anyagában csak általánosságban beszélt az utódlásról:
“Tárgyalunk néhány emberrel, hamarosan döntünk is majd. Szerencsénkre az egyik legvonzóbb, még szabad hellyel rendelkező csapat vagyunk, ezért nem kell kapkodnunk, meggondolhatjuk, mi lenne a legjobb a jövőt tekintve.”
Boullier az RMC rádiónak nyilatkozva viszont megerősítette, hogy a sauberes Nico Hülkenberg, valamint a Ferraritól távozó Felipe Massa is a jelöltek között van: “Massa is szabad, szóval mindenképp a listánkon szerepel. Ezeknek a pilótáknak a menedzsmentje megkeresett minket.”
Ha a Lotus a brazil veteránt választja, gyakorlatilag egy az egyben cserélnek majd a Ferrarival, de ha Hülkenberg mellett döntenek, akkor a német távozása a Saubernél nyithatja meg az utat Massa számára. Az utóbbi forgatókönyv egy kicsit valószínűbbnek tűnik, persze akadhat még más jelentkező is. 
Korábban Pastor Maldonadót is emelgették a Lotusszal kapcsolatban, nála viszont épp az előnye lehet az akadálya is, a venezuelai állami olajcég, a PDVSA milliói jól hangzanak, de nehéz lehet összeegyeztetni a Romain Grosjean lévén már a Lotusnál lévő Totallal.