F1: Räikkönen gyors volt, de tehetetlen 2

A Lotusnak semmiképp nem lesz kedves emlék a 2013-as Olasz Nagydíj, hiszen a csapat mindkét autója elbukott a szombati időmérő második szakaszában, vasárnap pedig hiába voltak gyorsabbak, a szerencse nem állt melléjük.
A 11. helyről rajtoló Kimi Räikkönen versenye már az első kanyarban összeomlott, amikor ráfutott Sergio Perez McLarenjére és eltört az első szárnya. Az első kör végén megejtett bokszkiállás miatt a mezőny végére esett, és onnan végül csak a 11. helyig tudott visszakapaszkodni:
“Az első szárny elvesztése és azonnali pótlása egy nem tervezett kiállást jelentett. Nem is csak a bokszutcában elvesztett idő számít, hanem még a mezőnyön is keresztül kell vágni utána. Az egész jól ment, az autó pedig meglepően jó volt a szombaton tapasztaltakhoz képest. De a rajt miatt már nem sokat tehettem” – foglalta össze a finn.
A csapatfőnök, Eric Boullier kiemelte, hogy Räikkönen gyakorlatilag ugyanolyan gyors volt, mint a győztes Vettel. Az orrkúp-csere után a finn 37 másodperccel Vettel mögött tért vissza a pályára, a leintésnél pedig 38-ra volt a némettől: “Ha egymás mellé tesszük Kimi és Sebastian futamát, eltekintve az első két körtől, akkor láthatjuk, hogy 51 kör alatt mindössze egy másodpercet veszítettünk. Ilyen volt a tempó!”
Grosjeannak azért jobban alakult a versenye, a 13. helyről rajtolva öt pozíciót javított, pontot szerzett.
“A mostani aerodinamikai csomaggal igen nehéz volt egy másik autót követni, de a 13. helyről rajtolva kihoztuk a maximumot. Sajnos a bokszkiállás lassú volt, elektronikai probléma akadt, ott elveszett pár másodperc. Anélkül szerintem ki tudtunk volna jönni a két McLaren és a Toro Rosso elé, ami jócskán megkönnyítette volna a helyzetet és valószínűleg jobb eredményt hozott volna. Az utolsó körben aztán volt még egy jó csatám Lewisszal. Azt hiszem, mindent kihoztunk Monzából, emellett remélem, hogy Szingapúrra visszatérhetünk a Magyarországon tapasztalt versenyképességünkhöz!” – mondta a francia pilóta.
A Belgium utáni újabb nullázással Räikkönen bajnoki esélyei végképp elszálltak, Vettel előnye immár 88 pont vele szemben.