Nagyon rossz hír a riválisoknak: a Red Bull gyenge pályájának számító monzai aszfaltcsíkon is komoly előnnyel lett a leggyorsabb Sebastian Vettel az Olasz Nagydíj második szabadedzésén.
A péntek délutáni gyakorlás lágyabb gumis (közepes keverékű) szakaszában a német címvédő egyedüliként tudott 1:24-es köridőt futni, még a második helyen záró csapattársa, Mark Webber is hattizedet kapott tőle.
Egy kicsit nagyobb, de ezredre megegyező hátránnyal sorakozott mögöttük a két Lotus: Kimi Räikkönen és Romain Grosjean is 1:25,116-ot ment, ami különösen figyelemreméltó tekintetbe véve, hogy a finn az újabb, hosszabb tengelytávú, míg a francia a régebbi konstrukciójú E21-esssel körözött.
Vettel két legközelebbi kihívója, Fernando Alonso és Lewis Hamilton már közel kilenctizedet kapott a némettől az 5-6. helyen. Külön aggasztó lehet számukra, hogy Vettel az edzés utolsó szakaszában, a hosszabb etapon is óramű pontossággal futott 1:26,7-1:26,4 közötti időket a megtankolt autóval.
A top10 végében a másik Mercedes és Ferrari, valamint a két McLaren zárt. A Force India hagyományosan jó monzai formája eddig hiányzik.
Az idei utolsó európai verseny, az Olasz Nagydíj időmérője szombaton a hagyományos időpontban, délután 14 órakor kezdődik.
Olasz Nagydíj, 2. szabadedzés, Monza, 2013.09.06.