F1: Gumiügy – ki lesz az erősebb kutya? 1
F1: Gumiügy – ki lesz az erősebb kutya? 2

F1: Gumiügy – ki lesz az erősebb kutya?

F1: Gumiügy – ki lesz az erősebb kutya?

F1: Gumiügy – ki lesz az erősebb kutya? 5
F1: Gumiügy – ki lesz az erősebb kutya? 6
Fotó megosztása:
F1: Gumiügy – ki lesz az erősebb kutya? 7

Továbbra is teljesen bizonytalan a Forma-1 2014-es gumiellátása, hiszen hiába van a csapatok többségének szerződése a Pirellivel, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) továbbra sem hosszabbított az olasz céggel, az elnök, Jean Todt alig titkoltan a francia Michelin visszatérését szeretné.
A Michelin bejelentette, hogy készen is áll erre, de úgy tűnik, Todoton kívül senki nem várja őket. Az kereskedelmi ügyeit igazgató Bernie Ecclestone azt állítja, nem is számít, hogy a Pirelli végül kap-e szerződést az FIA-tól vagy sem.
“A FOM-nak (Formula One Management, azaz Ecclestone-ék – a szerk.) és a Pirellinek van szerződése. Szerintem nem kell az FIA-s szerződés is. Az FIA saját bevallása szerint is szabályalkotó, nekik a szabályokkal kell foglalkozniuk” – mondta a Speednek.
Az F1 urának kijelentése azonban finoman szólva is vitatható, ugyanis a Forma-1 Sportszabályzatának 25.1-es pontja feketén-fehéren azt mondja ki, hogy pályáztatás után az FIA választja ki az F1 hivatalos gumiszállítóját. 
Az ajtó tehát nyitva áll a Michelin előtt, más kérdés persze, hogy akarna-e velük dolgozni bárki is.
Ecclestone azt mondja, a csapatok nem kívánják a francia gyártó 2014-es visszatérését: “Nekem egyetlen csapat sem mondta, hogy ezt szeretnék. Nekem mindenki azt mondta, hogy elégedettek a Pirellivel, és azzal, ahogy az egyes problémákat megoldották.”
Az F1 ura még annak sem örülne, ha a Michelin a Pirelli mellé érkezne, és újból kitörne a gumiháború az F1-ben: “Akkor (gyártók) az általuk győztesnek vélt csapatokra hajtanának, még fizetnének is, hogy őket válasszák a másik helyett. De mindegy is, mert szerződésünk van a Pirellivel.” 
A csapatok egyébként Ecclestone és a Pirelli oldalán állnak a kérdésben, ilyen későn már lehetetlen lenne átállni a 2014-es autókkal egy új gumira. A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier határozottan az olasz cég maradását szeretné:
“Itt a Pirelli, együttműködünk vele, igyekszünk közösen előállni a lehető legjobb csomaggal. Így is nagyon nehéz lesz a téli időszak, szóval minél kevesebb a változás, annál jobb” – nyilatkozta az ESPN-nek.