Bár úgy tűnt hogy a számtalan korábbi időmérős hiba után a Force India ezúttal tökéletes taktikát adott Paul di Restának, aki a félig vizes pályán megszerezhette volna Forma-1-es pályafutása első pole-ját, de Giancarlo Fisichella 2009-es sikere után nem sikerült az ismétlés, ugyanis az utolsó pillanatokban felszáradó pálya mindent borított.
Lewis Hamilton pályafutása során először sorozatban 4., összesen idei 5. pole-ját szerezte meg, ami óriási meglepetés, tekintve, hogy az edzéseken a top10-be sem tudott bejutni. Az angol 31. kvalifikációs elsőségét ünnepelte. Mögötte Sebastian Vettel és Mark Webber zárt.
Di Restát végül Nico Rosberg is megelőzte. Räikkönen és Alonso csak a 8-9. rajthelyet szerezte meg.  
Hogyan zajlott az időmérő?
A száraz harmadik edzés után a kvalifikáció előtt negyed órával megérkezett az eső Spába, az időjárás nyitottá tette az időmérőt. Bár a pálya lassan és csak szakaszonként eltérően volt nedves, a Q1-re első körben mindenki átmeneti (intermediate) gumikon ment ki. Fontos volt, hogy legalább egy biztonsági kört fusson, legalább egy mért ideje legyen.
Az első körökön jó néhányan elmértek egy-egy kanyart, azonban bő öt perc után az eső elállni látszott, a a pilóták a lehető legnehezebb helyzetben voltak, hiszen az esőgumik épp a határon egyensúlyoztak.
A mezőny végében vesztenivalóval nem rendelkező Giedo van der Garde, Charles Pic és Max Chilton megkockáztatta a száraz gumikat, közepes keveréken mentek ki öt perccel a leintés előtt, miközben mások friss intermediate-ekkel srófolták egyre lejjebb az időket – szintem minden egyes befutóval változott az első személye. 
A kicsiknek végül bejött a száraz gumi, van der Garde a 3. idővel jutott tovább a Q2-be, és a Marussia mindkét autója is túlélte az első szakaszt. A nagy vesztes az edzéseken kiváló tempót mutató Jean-Eric Vergne volt, de Toro Rossó-s csapattársa, Daniel Ricciardo és a két Williams is búcsúzott. Szintén kiesett a sauberes Esteban Gutierrez és az átmeneti esőgumival próbálkozó caterhames Charles Pic is.
A Q2-t már a száraz gumikon kezdték a pilóták, azonban az eső visszatérésére is lehetett számítani, újra a megfelelő időben hozott megfelelő döntés nyomása alatt voltak a csapatok.
Az “első menetben” Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb a lágyabb, közepes keveréken, de 5 perccel a vége előtt minden nyitott volt még. Az érdemi licitálást Sebastian Vettel kezdte, után Webber, majd Alonso ugrott az első helyre, ahogy folyamatosan száradt a pálya.
A hajrában végül Räikkönen fogta meg az első helyet, a top10 végében pedig Lewis Hamilton csúszott át a Q3-ba. Búcsúzott az utolsó gyors kör lehetőségéről lemaradó Sergio Perez, a két Marussia, van der Garde, a Force Indiá-s Adrian Sutil és a sauberes Nico Hülkenberg.
F1: Szenzáció, Hamiltoné a pole az esőben 3

A Q3 kezdetére visszatért az eső, a bokszutca végében Paul di Resta kivételével mindenki ugrásra készen várta a zöld utat, hogy legalább egy mért kört mehessen, mielőtt elázik a pálya. A felvezető körön kiderült, hogy ehhez már késő volt, mindenki be is ment intermediate-ekért, míg a Force India skótja egyedül, üres pályán futhatott az átmeneti gumikon – talán a legjobb időpontban.
Di Resta 2:02-es idővel nyitott, a többieknek ezt kellett leküzdeniük. Nem nagy eséllyel, ugyanis az eső egyre erősödött, a pole lefutottnak látszott. A körülmények azonban hirtelen megváltoztak, az utolsó két percben elállt az eső, az aszfalt rohamtempóban kezdett felszáradni. Di Resta csak a bokszutcából figyelhette, ahogy az egymás után befutó versenyzők javítottak, Nico Rosberg, Mark Webber, Sebastian vettel, és a legutolsóként beérő Lewis Hamilton is megelőzte.
F1: Szenzáció, Hamiltoné a pole az esőben 4
Hamilton újabb meglepetést okozott, de hogy mi lesz holnap, az ugyanannyira függ az autók versenyképességétől és a stratégiáktól, mint az időjárástól.
A Belga Nagydíj vasárnap a szokásos időben, 14 órakor kezdődik.
Belga Nagydíj, kvalifikáció, Spa-Francorchamps, 2013.08.24.