F1: Az alsógatyában rejlik a pilóták sikere? 1

Az F1 pilóták hihetetlen felkészült, precíz gépként köröznek a pályán, és azt hihetnénk, mindent a technikára és saját tehetségükre bíznak. Azonban a tudományos háttér ellenére sok pilóta már-már nevetséges módon babonás.

Ebben a témakörben valamiért központi szerepet játszik az alsógatya. 

David Coulthard például aktív éveiben csak Ausztráliából származó darabokat volt hajlandó viselni a versenyhétvégéken. “Az alfelemen mindig velem van egy kis Ausztrália, amikor versenyzek. Az idény elején mindig megyek és bevásárolok az egész évre belőlük” – magyarázta a 38 éves versenyző, aki egyébként a Holeproof márkára esküszik.


Másnak is van hasonló bolondériája a mezőnyből: a ferraris Felipe Massa például egész versenyhétvégén ugyanazt az alsót hordja, ha az első szabadedzése jól indult. Csapattársa, Fernando Alonso a számokkal játszik. “A sisak vagy a szállodai szoba száma osztva mondjuk a rajtrácson lévő autókéval. A fontos, hogy az eredmény 14 legyen. A 14-es rajtszámmal nyertem a gokart-világbajnoki címemet” – nyilatkozta korábban a kétszeres világbajnok. 

Sebastian Vettel állandó sisakfestés-váltogatása, és az autóinak pajkos női nevekre való keresztelése közismert, de arra is mindig ügyel, hogy az autóba csakis balról szálljon be és ugyanarra is szálljon ki, valamint sosem felejt el egy szerencsepénzt csúsztatni a versenycipőjébe sem.   

Lewis Hamilton karrierje korai szakaszán hitt erősen a babonákban:

“Még kisgyerekként kaptam az öcsémtől egy kis gesztenyét, azt mindig a versenyoverallomban tartottam. Aztán elveszítettem, és azt hittem, balszerencsés leszek. Később volt egy szerencse-boxeralsóm, de anyu kimosta és összement. Utána mindig feltettem egy sisakrostélyfóliát, de a Forma-3-ban egyszer történt valami a fóliával és balesetem volt. Akkor aztán azt mondtam, hogy elég volt ebből a hülyeségből, manapság már semmi ilyennel nem foglalkozom” – idézte pár napja a brit Mirror a Magyar Nagydíj győztesét.