29 fokos levegő-  és 42 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődött a 2013-as Magyar nagydíj eslő szabadedzése pénteken délelőtt a Hungaroingen.
A hétvégét a Red Bull kezdte a legjobban, hiszen a Magyarországon eddig még nem győző Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, mögötte pedig csapattársa, a 2010-es nyertes Mark Webber zárt. Csak ők ketten mentek 1:23-as köridő alá.
A Lotusnak hagyományosan fekszik a meleg és a Hungaroring, így nem meglepő, hogy harmadikként a kvázi hazai versenyén részt vevő Kimi Räikkönen zárt, Fernando Alonso és a Ferrari pedig reményt meríthet a 4. időből. 
A finn közönségkedvenc nagyjából Webber tempóját tudta leggyorsabb körén, de Alonso már egy tizeddel elmaradt tőlük. A top5-öt a másik lotusos, Romain Grosjean zárta. Räikkönennek akadt egy kis kalandja is: a motortér egy pillanatra belobbant az autóban, a tűzoltó-berendezés pedig eláztatta a pilóta lábát – legalábbis utólag ez derült ki a csapatrádiós beszélgetésből.
Kimi cipői száradnak a paddockban

Kimi cipői száradnak a paddockban

Az első tízbe befért a javuló formájú McLaren mindkét autója, a kétszeres győztes Jenson Button a 6., mexikói csapattársa, Sergio Perez a 9. lett. 
Adrian Sutil (7.) megmutatta, hogy – legalábbis a kemény keveréken – a Force India nem járt annyira rosszul az új gumikkal sem, míg Nico Rosberg 8., és különösen a háromszorops hungaroringi győző Lewis Hamilton 13. ideje arra utal, hogy a Mercedes viszont tényleg lépéshátrányban van a silverstone-i teszt kihagyása és a meleg miatt. 
A csapatfőnök, Ross Brawn ezzel együtt “termékeny” edzésről beszélt a leintés után.
A délelőtti gyakorláson semmilyen jelentős incidens nem történt, a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne bukóteres kiszaladása volt a legkomolyabb eset. Megszületett viszont a versenyhétvége első büntetése: a Williams 1000 eurót lesz kénytelen fizetni, amiért Valtteri Bottas átlépte a megengedett sebességet a bokszutcában.
Magyar Nagydíj, 1. szabadedzés, Hungaroring, 2013.07.26.