A milánói bíróság kémkedés vádjában bűnösnek találta és 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönre ítélte Marco Tronchetti Proverát, Olaszország egyik legbefolyásosabb üzletemberét. Provera a Pirelli elnöke, amely cég a Forma-1 gumiszállítója.

Nincs köze a Pirelli Forma-1-es tevékenységéhez

A vád szerint Provera 2004-ben, a Telecom Italia vezetőjeként több ízben a hálózaton működő telefonokhoz köthető, bizalmas információkat szerzett az olasz társadalom krémjéről.
A szabadságvesztés büntetése mellett Proverának 900 000 euró (270 000 000 Ft) értékű kártérítést kell fizetnie egykori munkáltatójának.


A hatvanöt éves Provera nem jelent meg a tárgyaláson, ám távollétében ügyvédje ismételten felhívta arra a figyelmet: védence állítja, hogy a Telecom Italia minden esetben jelentést tett a visszaélésekről, annak ellenére, hogy ezzel alaposan aláásta saját tekintélyét. Az ügyvéd szerint a határozat ésszerűtlen, és fellebbezni fognak. 
Provera 1986 óta dolgozik a Pirellinél, amelynek 1992-ben lett ügyvezető igazgatója. Jelenleg a Pirelli több tagvállalatának elnök-vezérigazgatója, a Pirelli főrészvényes Camfin elnöke, valamint elnökségi tag az F.C. Internazionale Milano (Inter Milan) labdarúgó klubban, az Alitalia légitársaságban, valamint a milánói egyetemen, egy gyógyszergyártó cégben és egy lapkiadóban. 
A Pirellinél betöltött pozíciói mellett az elmúlt években vezető szerepet vállalt Olaszország első számú gazdasági napilapjánál, a milánói Scala operaházban, és 2001-től 2006-ig a Telecom Italiában. 
A Pirelli 2010 júniusában nyerte el a három évre szóló, exkluzív abroncsbeszállítói szerződést a Forma-1-ben. Nyitóképünk 2011 májusában készült, amikor Ecclestone megköszönte Proverának, hogy a Pirelli “elég bátor volt ahhoz, hogy gyorsan kopó abroncsokat fejlesszen ki, és ezzel újra izgalmassá tegye a Forma-1-et”
Szerző: