A Monacói Nagydíj után a versenybírók a Lotus mindkét versenyzőjét vizsgálat alá vonták.
A baleseteket továbbra is nehezen elkerülő Romain Grosjean a verseny 62. körében az alagút kijáratánál fékezett rosszul és mászott rá hátulról Daniel Ricciardo Toro Rossójára, a baleset mindkettejük futamának végét jelentette. 
A priuszos franciával nem voltak elnézők a stewardok, a két hét múlva következő Kanadai nagydíjra tízhelyes rajtbüntetéssel sújtották. 
Ha Grosjean a közeljövőben húz valami hasonlót, valószínűleg még szigorúbbak lesznek, és a tavalyi Olasz Nagydíj után akár egy újabb eltiltás is jöhet.
A futam nagy részében az 5. helyen futó Kimi Räikkönen nem okozott balesetet, áldozat volt viszont: Sergio Perez ugyanott futott rá, amikor egy lehetetlen előzéssel próbálkozott. A finn defektet kapott, visszaesett, és csak az utolsó körökben végigvitt friss gumis vágtájának köszönhette, hogy végül a 10. helyen intették le.
Az egyetlen pontocska is veszélyben volt azonban, ugyanis a 2007-es világbajnok az egyik biztonsági autós szakasz alatt hajtott túl gyorsan, de a stewardok nem ítélték túl súlyosnak az esetet, ezért csak megrovásban részesítették, a pozícióját megtarthatta.
Ez egyben azt jelenti, hogy Räikkönen már zsinórban a 23. pontszerzését könyvelhette el, Kanadában pedig esélye lesz arra, hogy beállítsa Michael Schumacher 24-es rekordját.