Kimi Räikkönen tavaly, két év kihagyás után remek visszatérő idényt produkált az F1-ben, az egyenletes pontszerzés, a dobogós helyek és az abu-dzabi győzelemnek köszönhetően a bajnokság 3. helyén zárt a két főszereplő, Sebastian Vettel és Fernando Alonso mögött.
Idén még jobban megy a szekér, hiszen az első öt futamon csak egyszer, Malajziában nem jutott fel a dobogóra, Ausztráliában győzött, majd Kínában, Bahreinben és Barcelonában is 2. lett. A nagyon erős sorozatnak köszönhetően pillanatnyilag mindössze 4 pont lemaradással áll a vezető Vettel mögött.
A Lotusnál már a télen arról beszéltek, hogy idén – immár összeszokva – még erősebbek lesznek, Räikkönen pedig ugyanezzel indokolja a ragyogó formát.
“Nem tudom, miért is lenne ez meglepő, szerintem semmi csoda nincs benne. Jobban akartunk kezdeni idén, mint tavaly, és ezt is tettük. Ismerem a csapatot és ők is ismernek engem, van már tapasztalatunk, és eddig végig gyorsak és kiszámíthatóak voltunk idén” – mondta a 2007-es bajnok. 
“Az volt a cél, hogy jobban menjünk az első futamokon, és sikerült is jó helyzetbe kerülni. Több győzelmet is akartunk mostanra, de az még nem jött össze. Visszatekintve sosem lehetünk elégedettek, még ha minden futamot megnyer az ember, akkor sem 100 százalékosan elégedett mindennel” – magyarázta a 2. helyet nem túl sokra tartó finn.
Ahogy tavaly, a Lotus rákfenéje idén is a versenyeredményeknél gyengébb kvalifikációs forma. A jelek alapján úgy tűnik, hogy a futamon ütőkártyának számító gumikímélő képesség az időmérőn hátrány, de Räikkönen nem hiszi, hogy a gumikon múlik minden.
“A versenyzés változott valamelyest az évek során, de a fő dolgok most is ugyanazok. Ha valaki nem elég gyors, akkor nem ér fel a dobogóra, ahhoz mindenképp teljesíteni kell.  Talán van játéktér a különböző gumikeverékekkel meg ilyesmikkel, de még az üzemanyag-mennyiség is jelentősebb ennél.”