Mivel a Forma-1-es versenynaptárban 2009 óta nem szerepel a Francia Nagydíj, ezért a mezőny francia pilótáinak – Jules Bianchi, Jean-Eric Vergne, Romain Grosjean, Charles Pic – talán a Monacói Nagydíj a leginkább hazai futam.
Az idén második F1-es szezonját teljesítő caterhames Pic imádja is a monte-carlói helyszínt, igaz, nem csak a fentiek miatt:
 
“Monaco nagyszerű pálya, ahol korábban nyertem már a Formula Renault 3.5-ben és a GP2-ben is. Tény, hogy Monaco, Szingapúrhoz hasonlóan, nagyon nehéz. A két városi utcai pálya egyike, a történelme pedig hatalmas. Azt hiszem, minden pilóta és néző számára az év egyik fénypontja.”
“Nem könnyű verseny, a hétvégén egyszer sem szabad hibázni, de épp ezért is szeretjük Monacót, ettől olyan különleges. Az autó tekintetében is szinte egyedülálló, egészen más beállításokat használunk, hogy maximalizáhassuk a mechanikai tapadást.”
“Mindig jó érzés versenyezni, de pilótaként sűrű a hétvége, hiszen ott van a szomszédban Franciaország, nagyon sok a francia szurkoló. Franciaországban jelenleg nincs verseny, szóval számukra pillanatnyilag Monaco a legközelebbi hely, ahol F1-et lehet nézni.”
A monte-carlói utcai pálya jellegéből adódóan bőven van esély balesetekre, kiesésekre, biztonsági autó által átrendezett mezőnyre, kicsit Pic is reméli, hogy a zavarosban halászva összejöhet egy jobb eredmény a lassan amúgy is javuló Caterhammel:
“Igen, lehet remélni, hogy sikerülhet jó helyen végezni, de egy ilyen szűk pályán tényleg annyi minden történhet, amire nincs befolyásunk, hogy inkább csak az autó optimalizálására koncentrálunk, hogy 100 százalékot hozhassunk az időmérőn, és utána a futamon is. Nagyon fontos az optimális gumiválasztás, a stratégia, a többit meg majd meglátjuk. Az elmúlt pár futamon egyértelműen fejlődtünk, a cél, hogy ezt vigyük tovább Monacóban is.”