Kimi Räikkönen számára nagyszerűen alakult eddig a 2013-as idény: győzött a szezonnyitón, majd a malajziai botlás után sorozatban három második helyet szerzett, mindössze 4 pont lemaradással követi az éllovas címvédőt Sebastian Vettelt.
A hétvégén Monacóban folytatódik a küzdelem, de a 2007-es bajnok nagyon óvatosan beszél:
“Nos, nem az első helyen állok (a bajnokságban), szóval nem lehetek teljesen elégedett. Na jó, azért nem egy rémálom, de sok futam van még, bármi előfordulhat. Monaco egy teljesen más kihívás, majd meglátjuk, hogy alakul idén” – utalt arra, hogy tavaly komolyan küszködött a Lotus a hűvös időben.
“Az biztos, hogy nem fogjuk újra elkövetni a tavalyi hibákat. Néhány dolgot elszúrtunk a hétvége során, meg is ittuk a levét. Néha van ilyen, a lényeg, hogy ne ismételjük meg. Nincs sok értelme kategóriákba sorolni a futamokat, mindegyik ugyanannyit számít a bajnokság szempontjából, de Monaco tényleg különleges, egyedi helyszín, mindennél jobb érzés, ha ott jól megy az ember.”
“A Monte-Carlo utcáin való versenyzéshez semmi sem hasonlítható, minden évben nagyon várom. Nagyon-nagyon nehéz, szinte lehetetlen egy teljesen hibátlan hétvégét teljesíteni. Nekem eddig egyszer sikerült csak, de az óriási érzés. A 2005-ös győzelmem a legemlékezetesebbek közé tartozik számomra, igazán különleges lenne újra nyerni.”
Ahogy mindenki, Räikkönen is a rajtpozíció fontosságát emeli ki.
“A pálya nagyon szűk, kanyargós, nagyon észnél kell lenni minden egyes méteren. Egy jó gyors kör óriási élvezet Monacóban. Az előzés szinte lehetetlen, szóval ahhoz, hogy maradéktalanul élvezni lehessen a futamot, elöl kell lenni. Nagyon oda kell figyelni az időmérőre. 2009-ben be voltam ragadva Rubens (Barrichello) mögé, és hiába volt KERS-em, úgy sem tudtam előzni. Majd meglátjuk, hogy viselkednek a gumik és mit lehet kezdeni a stratégiával, de nagyon fontos jól kvalifikálni.”
“Nehéz megtippelni, hogy megy majd az autó, Monacót nem lehet igazán szimulálni, az eddig meglátogatott pályák cseppet sem hasonlítanak rá – de az E21-es eddig mindenütt gyors volt, reméljük, Monacóban is az lesz! Mindent beleadunk majd, de nyilván mindenki más is az első sorra hajt. Nem lehetetlen számunkra sem, de amíg nem megyünk ki a pályára, nem tudhatjuk, mi lesz.”
“Ami a hangulatot illeti, Monaco mindig különleges. Izgalmas hely, sok szurkoló és sok buli – legalábbis így hallottam. Egészen más, mint a többi helyszín.”