A Spanyol Nagydíj előtt szavazták meg a csapatok, hogy a következő idénytől büntetőpontos rendszert vezetnek be az F1-ben. Bizonyos szabálytalanságokért 1-3 büntetőpont jár, egy előre meghatározott érték (12 pont) elérésekor automatikusan jön az egy versenyre szóló eltiltás.

Ahhoz, hogy az új szabály jövőre életbe lépjen, még a Motorsport Világtanácsnak is jóvá kell hagynia, amely jövő hónapban ülésezik legközelebb. A biztonsági újításokért mindig lelkesen harcoló Jackie Stewart szerint az FIA-nek gondoskodnia kell róla, hogy a büntetések kiszámíthatóak és következetesek legyenek. Ez nem biztos, hogy a jelenlegi feltételekkel, a versenyről versenyre változó összetételű sportfelügyelői brigáddal lehetséges.

“Szerintem nem jó, hogy az FIA részmunkaidős felügyelőkkel őrködik a biztonság felett” – mondta Stewart. “Nem vezet előre, hogy különböző országokból érkező emberek ítélkeznek egy-két versenyen, aztán újak jönnek. Fix embereknek kéne foglalkoznia a büntetésekkel, és akkor nem kellene attól tartani, hogy különböző büntetéseket szabnak ki egyes szabálysértésekért.”

“Kellő felhatalmazással bíró, szakértő embereket kellene kinevezni, akik fizetést is kapnak. Mert ha jönnek a büntetőpontokat, a kihágásokat egységesen kell elbírálni.”