Bár nincs annyira szem előtt, mint mondjuk a Pirelli gumijainak ügye, jó ideje téma a Forma-1-ben jövőre bevezetendő új, 1,6 literes V6-os turbómotorok ára.
A csapat többsége már most is komoly pénzügyi nehézségekkel küszködik, az új erőforrások pedig – a fejlesztési költségek miatt – sokkal drágábbak lesznek a maiaknál.
A német Auto Motor und Sport írása szerint míg a Ferrari már évi 15 millió euróért is kínálja a csomagját, a Mercedes 17, a Renault pedig 20-23 milliót is elkérne a partnereitől, attól függően, hogy a konkrét motoron és a turbón felül a sebességváltóra és az elektronikára is igényt tart-e a partner.
A Renault jövőre öt csapatot látna el, a Red Bull, a Lotus, a Williams és a Caterham mellé csatlakozna a jelenleg Ferrarit használó Toro Rosso is, de a világbajnok alakulaton kívül mindenki sokallja az árakat.
Mivel a sportág bevételeiből nem szívesen ad nagyobb részesedést a csapatoknak Bernie Ecclestone, így az F1 ura a másik oldalon, a motorszállítóknál próbál engedményt elérni, de a szaklap szerint ez eddig nem sikerült 100 százalékban, a Renault hajthatatlan.
A színfalak mögött zajló vita állítólag odáig fajult, hogy Ecclestone nem engedte be a Renault motorhome-ját a barcelonai paddockba a csapatok és a többi szállító, a Mercedes, a Cosworth és a Pirelli kamionjai mellé – igaz, a “hivatalos” indoklás a helyhiány volt.
Az Auto Motor und sport úgy tudja, Ecclestone holnap tárgyal majd újra a Renault elnökével, Carlos Ghosnnal.
A Renault tervezett áraival elégedetlen csapatok közül a Williams állítólag már fontolgatja, hogy új partner után néz, akár a Mercedesszel is társulhatnak.
A jelenlegi állás és hírek alapján 2014-ben a Red Bull, a Lotus, a Williams, a Caterham és a Toro Rosso használ majd Renault-motorokat, a Mercedes a gyári csapata mellett a McLarennek és a Force Indiának szállít, míg a Ferrari a gyári alakulat mellett a Saubert és a Marussiát láthatja majd el.
A McLaren 2015-ben nagyot nyerhet: úgy tudni, a Forma-1-be visszatérni készülő Honda ingyen adja majd a motorjait a fejlesztési/kísérleti partnerséget vállaló wokingi csapatnak.