A barcelonai Spanyol Nagydíj vasárnapján kerül először képernyőre a Forma-1-ben sűrűn előforduló fizikai jelenségeket bemutató F1-fizika, két héttel később, a monacói futam előtt pedig a versenyzők fizikai és mentális felkészültségét elemzi az F1-fitnesz adása.

“A győri Széchenyi István Egyetemmel és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal együttműködésben ötletes kísérletekkel mutatjuk meg a szélárnyékot vagy éppen a tapadást. Ezeket a fogalmakat sűrűn használjuk a közvetítéseinkben, de talán nem mindenki érti pontosan, hogy ezek miket is takarnak” – fejtette ki Szujó Zoltán, a Forma-1-es közvetítések kreatív producere és kommentátora.

A kísérleteket Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungária Járműipari tanszékcsoportjának vezetője mutatja be. A szakember részt vett a Bugatti Veyron szupersportautó 1000 lóerős motorjának fejlesztésében, korábban saját építésű “vasszöcskéjével” magyar autókrossz-bajnoki címet szerzett. A forgatások Európa egyetlen járműipari tudományos játszóházában, a győri Mobilisban zajlottak.

Az új programmal felváltva jelentkezik majd az F1-fitnesz, amelynek epizódjaiban a számos külföldi autóversenyző mellett Michelisz Norbert túraautó-világbajnok és Kiss Pál Tamás autóversenyző fizikai és mentális felkészültségéért felelős Matics Zsolt fitneszedző irányításával mutat be különböző gyakorlatokat a két magyar pilóta.

“A nézők talán nem is gondolnák, hogy mennyi munka van versenyzőink – egyben állandó F1-es szakértőink – kiváló eredményei mögött. Matics Zsolt edző változatos kínzásokkal javítja a versenyzők szem-kéz koordinációját, reakcióidejét, sőt még a rajtok utáni lökdösődésre is felkészíti őket” – tette hozzá Szujó. Az új programok mellett továbbra is láthatók lesznek a képernyőn a Magyarországon élő angol fotóriporter, John Townsend fényképei és történetei is.