A gumik szempontjából két újítást is hoz a hétvégén következő Spanyol Nagydíj. 
A Pirelli a csapatok panaszaira reagálva Barcelonára változtatott a kemény keverékén, a narancs jelölésű abroncsok az eddigieknél kevésbé kopnak majd, emellett pedig az edzésekre minden csapat minden pilótája – tehát nem csak az eredeti ötletben felvetett újoncok – kap egy-egy szett különösen tartós, jelöletlen garnitúrát, amely mozgalmasabbá teheti az általában csendes péntek délelőtti gyakorlást.
“Spanyolországban bevezetjük a kemény keverékünk módosított változatát. Az új gumi szélesebb hőmérsékleti tartományban működik – igaz egy kicsit lassabb is -, így még nagyobb stratégiai játékteret nyújt a többi, változatlan keverékkel kombinációban. A döntést az első négy futam tapasztalatai alapján hoztuk meg, a célunk a verseny további javítása volt. Tulajdonképpen szinte hagyomány ez, hiszen 2011-ben, az első évünkben is új, módosított kemény keveréket vittünk a Spanyol Nagydíjra” – mondta a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery.
 
“Mivel a szabályok engedik, így egy szett kemény keverékű prototípus gumit is viszünk az edzésekre, remélhetőleg így végig köröz majd minden autó” – tette hozzá. 
A 4655 méteres, technikás, főképp jobbkanyarokra épülő, viszonylag durva aszfaltú Circuit de Catalunyán a gumik komoly igénybevételnek vannak kitéve, az oldalirányú terhelések különösen “eszik” a bal oldali abroncsokat. A kemény (narancs) mellé a közepes (fehér) keveréket szállítja a Pirelli – az utóbbi a várhatóan háromkiállásos futamon csak epizódszerepet kap majd.
A gumigyártó kemény-közepes választéka változás az előző évekhez képest, korábban a kemény és a lágy járt Barcelonára. 
Egyesek arról pusmognak, hogy ez a Red Bullnak kedvez, a címvédők így faraghatnak a gumikkal sokkal kíméletesebben bánó Lotusszal szembeni hátrányukból, de az enstone-i alakulat technikai főnöke, James Allison azért nem aggódik:
“Az elmúlt néhány évben mindig a lágy és a kemény keveréket használtuk Spanyolországban, szóval kicsit meglepődtünk, hogy most konzervatívabban választottak. De nem hiszem, hogy ez árthat nekünk” – mondta a Sky Sportsnak.
“Monacóba ugyanazt hozzák majd, mint eddig, a lágyat és a szuperlágyat, de Kanadára megint a közepes kerül elő, pedig a lágyat vártuk volna. Szóval kicsit konzervatívabbak. Azt hiszem, néhányan rájuk szóltak, hogy túl messzire mentek, így egy kicsit visszavettek most.”