Miután kiderült, hogy Sergio Perez 2013-tól a McLarennél folytatja a Forma-1-es pályafutását, egyértelműnek látszott, hogy a mexikói szponzorok kedvéért az addigi tesztpilóta, Esteban Gutierrez kapja meg a helyét, így is történt.
A 2010-es GP3-bajnok, a GP2-ben is jól teljesítő ifjonc az F1-ben egyelőre nem nagyon találja a helyét, pontot még nem szerzett, ellenben jó pár amatőr hibát elkövetett az első négy futamon. A csapatfőnök, Monisha Kaltenborn nem elégedett vele, de egyelőre nem is túl szigorú hozzá.
“Nagyban múlik ez az autó teljesítményén is, szóval nem érdemes négy futam után ítéletet mondani, de igen, azért nagyon is figyeljük, hogy teljesülnek-e az elvárásaink vagy sem” – mondta az Autosportnak.
“Nincsenek kétségeink afelől, hogy képes lesz magára találni, átlátni a dolgokat, azonban pillanatnyilag még küszködik a pályán. Arra kell tehát koncentrálnunk, hogy valóra váltsuk a benne rejlő potenciált. Most nem teljesít megbízhatóan, de nyilván egy újonc alkalmazásakor nem is lehet ezt rögtön elvárni. Meggyőződésem, hogy négy futam után korai lenne ítélkezni.”
Kaltenborn a fentiekkel együtt utalt arra, hogy a csapat türelme nem végtelen, előbb-utóbb jönniük kell az eredményeknek.
“Nem szabad túl sokat várni, másrészt viszont igen is sokat várunk, hiszen véges lehetőségeink vannak. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt. Esélyt kell adni neki, ugyanakkor viszont a csapatnak sincs végtelen esélye, az idény eredményei közvetlenül befolyásolják az anyagi helyzetet. Nem könnyű helyzet.”