A 2013-ra a korábbinál sérülékenyebbé, kevésbé tartóssá tett gumik miatt a csapatok a pénteki első szabadedzésen viszonylag keveset mennek, az első fél-háromnegyed órában alig történik valami a pályán. 
A gumik jobb kiismerése és egyáltalán a körözés előmozdítása érdekében Bernie Ecclestone Sanghajban arról beszélt, hogy a Spanyol Nagydíjtól plusz gumikat osztanának ki a csapatoknak. Azóta kiderült, hogy a tervbe beletartozna, hogy ezek a garnitúrák csak az újonc/tartalékos/tesztpilótáknak járnának, ez az elképzelés pedig megosztja a csapatokat, hiszen míg a mezőny hátsó felében a akadnak első éves és kinevelésre váró versenyzők, a nagyok ki lennének zárva.
A csapatvezetők pénteki sajtókonferenciáján ütköztek a vélemények.
“Eredetileg felvetődött, hogy az újonc pilóták kaphatnának egy-egy plusz garnitúrát, de szerintem ez így elég bonyolult. Ha tényleg a lelátókon ülőkre gondolunk, nos, szerintem ők Alonso, Hamilton, Räikkönen, Button miatt jönnek ki, őket akarják látni. Úgy gondolom, hogy ha olyan ifjoncokat küldünk ki, akikről sosem hallottak, akkor átverve érzik majd magukat” – mondta a mclarenes Martin Whitmarsh.
A Ferrari-főnök Stefano Domenicali egyetértett: “Nehéz lenne megindokolni a nézőknek, hogy X pilótának miért jár plusz gumi, Alonsónak, Hamiltonnak és másoknak, akik nem mennek ki, miért nem. Szerintem jó ötlet, de csak akkor, ha mindenki megkapja a plusz gumikat.”
Az Esteban Gutierrez személyében újoncot alkalmazó Sauber főnöknője, Monisha Kaltenborn felemásan nyilatkozott, szerinte úgy lenne jó, ha kötelező lenne ifjoncokat indítani:
“Szerintem jó elképzelés, először is, mert ezzel ösztönözni lehet a fiatalok F1-be hozását, de azt is gondolom, hogy úgy kellene megvalósítani, hogy nem csak lehetőség, hanem kötelező legyen, máskülönben nem sokan élnének vele. A mi esetünkben világos, hogy ha már van egy újoncunk, aki egyben az állandó versenyző is, akkor komolyan megérné elvenni tőle az időt?”
“Másrészt kiemelten fontos lenne ez a dolog, mert ha a fiatalok több lehetőséget kapnak, akkor felkészültebben érkezhetnek meg a Forma-1-be. De opciós lehetőségként nehéz lenne a döntés.”
A 2009-es bajnok Jenson Button szerint is csak kötelező előírásként vagy úgy lenne értelme a dolognak ha nem csak az újoncokra vonatkozna, mert amúgy a nagycsapatok nem küldenének pályára ifjoncokat.
“Nem hiszem, hogy a nagycsapatok a harmadik pilótának adnák az autót pénteken, de szerintem nem lenne rossz ötlet, ha az állandó versenyzőknek is járna a gumi. Az ifjoncok manapság nem nagyon vezethetnek F1-est. Sok pénzt kell hozniuk ahhoz, hogy lehetőséget kaphassanak, de ha plusz gumikat kapnának, a középcsapatoknak talán megérné a futtatásuk.”
“Jó néhány tesztpilóta csak üldögél egész hétvégén. Nem vezethetnek, szóval ez jó lenne számukra és az F1 jövője szempontjából is, mert fontos, hogy tapasztalatokat szerezhessenek az autóval és a versenyhétvégével kapcsolatban.”