F1: Bahrein újra szezonnyitó lenne 2

2006 és 2010 között a Bahreini Nagydíj volt a Forma-1-es idény első versenye, néhány csapat pedig téli teszthelyszínnek is használta a szahíri pályát.
2011-re is ez volt a terv, teszt, majd szezonnyitó, de az országba begyűrűző arab népek tavasza miatt mindent lefújtak. Tavaly és idén a menetrend harmadik állomásaként szerepel Bahrein, de a pálya vezetője, Zájed Rasid Alzajani szeretné, ha 2014-re visszaállna a régi rend:
“Jó kezdés lenne, a csapatok tartósabban itt lehetnének, nőne a várakozás, a kíváncsiság, hogy az autók hogyan kezelik az új gumikat, milyenek lesznek a szabályváltozások, és a pilóták is felvetnék a ritmust. Persze a döntés nem csak rajtunk múlik. 2014-től gondolunk erre, de a 2014-es naptárról még elég korai beszélni, nyitottak vagyunk bármire.”
A téli tesztlehetőség vonzó lehet a csapatoknak is, hiszen idén például alig tudtak érdemi munkát végezni a gumikkal a hideg és esős Spanyolországban, ha pedig a szezonnyitó ugyanott lenne, mint az utolsó teszt, a költségeket is mérsékelni lehetne.
Bernie Ecclestone is nyitott az ötletre: “Lehetne róla szó, miért ne?! Azért módosítottunk, mert Ausztráliának nagy hagyománya van és ezt meg akartuk őrizni. De meggondolhatjuk ezt is.”
Az F1 ura nemrég élesen kikelt a szezonzáró Brazil Nagydíjnak otthont adó interlagosi pálya ellen, a verseny elvételével fenyegetőzött, de Bahreinben már arról beszélt, hogy rendeződött a kérdés, 2013 után is marad az F1 Sao Paulóban.
“Levelet kaptam a polgármestertől. Garantálta, hogy felújítják a pálya létesítményeit, szóval rendben van a dolog. Régóta vártunk már erre. Ha Sao Paulóban elvégzik, amit ígértek, akkor semmi okunk a távozásra.”