A brit Guardian karikaturistája így foglalta össze a hétvégét
A brit Guardian karikaturistája így foglalta össze a hétvégét

Bahrein – le kéne fújni a futamot?

Bahrein – le kéne fújni a futamot?

A brit Guardian karikaturistája így foglalta össze a hétvégét
Bahrein – le kéne fújni a futamot? 9
Bahrein – le kéne fújni a futamot? 10
Bahrein – le kéne fújni a futamot? 11
Bahrein – le kéne fújni a futamot? 12
Fotó megosztása:
Bahrein – le kéne fújni a futamot? 13

A nyugtalanság nem csökken Bahreinben, tegnap a rendőrség egy középiskolában oszlatott, miután a diákok egy hétfőn letartóztatott társuk, Hasszan Humidan miatt demonstráltak. A rendőrök nem aprózták el, rajtaütöttek a tizenéveseken, könnygázzal, sokkológránátokkal oszlatták a diákokat.
A jelentős részben britekből álló Forma-1-es közösséget (a csapatokat, szponzorokat és Bernie Ecclestone-t) brit politikusok is a futam lefújására szólították kedden. Az “összpárti parlamenti munkacsoport a bahreini demokráciáért” elnöke, Andy Slaughter ezt mondta a BBC-nek: 
“Szoros összefüggés van a futam és az elnyomás között, a versenyt ugyanis arra igyekszik felhasználni a rezsim, hogy a normalitás látszatát keltse. De a futam csak egy propagandamutatvány. A helyzet fonákja, hogy az amúgy is folyamatos elnyomás épp ilyenkor erősödik fel, hogy úgy látsszon, minden a legnagyobb rendben.”  
Az F1-esek persze készülnek a hétvégére, a Dubajban eltöltött egy-két nap után már elkezdenek Bahreinbe szállingózni, megindul a munka a pályán.
Tavaly a Force India néhány csapattagja ijesztő incidenst élt át Bahreinben, amikor az autójuk mellett Molotov-koktél landolt a pálya és a város közötti úton. Bár idén – legalábbis eddig – egy fokkal azért nyugodtabb a helyzet a közel-keleti királyságban, a silverstone-iak nem bíznak semmit a véletlenre, árulta el a de facto csapatfőnök, Bob Fernley.
A Press Association Sport kérdésére, hogy félnek-e a hétvégétől, így felelt:
“Nem. Tavaly elég kellemetlen volt, sajnálatos volt az incidens. Idén nem lesz semmi gond” – mondta, hozzátéve, hogy ezúttal a pálya közelében lévő szállodában laknak majd, nem kell hosszan autózniuk. 
“Ez volt az első dolgunk. Amint vége lett a tavalyi versenynek, azonnal bebiztosítottuk magunkat idénre. Idén is lesznek incidensek Bahreinben, ostobaság lenne azt hinni, hogy teljes lesz a nyugalom. Ami engem illet, ha lehetőség van rá, el akarom kerülni a tavalyi dolgok megismétlődését.”
A Force India tavaly a pénteki második szabadedzésen nem vett részt, a csapat inkább még délután, az esti sötétedés előtt visszament a hoteljébe. Bár a további edzéseken és a futamon részt vettek,  a hétvégén aztán nem nagyon szerepeltek a képernyőn, állítólag Bernie Ecclestone tartott be ezzel az elvonulás miatt.
Fernley nem bánja a tavalyi döntést: “Számomra a dolgozóink jólléte az elsődleges. Ez kell hogy legyen az első és az utolsó gondolatunk, a többi csak ezután következik. Ez sosem lesz másképp. Régen rossz lenne, ha a sport vagy a politika megelőzné az embereink érdekeit.”