Fernando Alonso nyerte a Kínai Nagydíjat, megszerezve második sanghaji, pályafutása 31. futamgyőzelmét. A ferrarisnál az ideális gumistratégiához megfelelő tempó társult. Végig irányítása alatt tartotta a versenyt.
A második helyen Kimi Räikkönen futott be. A finn – vélhetően kuplunghiba miatt – visszaesett a rajtnál, majd ütközött a futamon, sérült autóval ment végig, valószínűleg a körönként ezzel elszórt századok miatt “csak” megőrizni tudta a rajtpozícióját. 
Bebizonyosodott, hogy a Mercedes versenytempóban még nem az igazi, az első helyről indult Lewis Hamilton azonban így is örülhet a 3. helyének, ugyanis az utolsó pillanatokban majdnem elkapta őt a 9. helyről rajtolt Sebastian Vettel – a címvédő hajszálnyival a 4. lett.
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 1
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 2

F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát

F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát

F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 31
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 32
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 33
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 34
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 35
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 36
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 37
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 38
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 39
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 40
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 41
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 42
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 43
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 44
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 45
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 46
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 47
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 48
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 49
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 50
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 51
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 52
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 53
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 54
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 55
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 56
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 57
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 58
Fotó megosztása:
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 59
Jenson Button kemény munkával végigvitt egy kétkiállásos stratégiát, ennek jutalma az 5. hely lett, míg a Toro Rossó-s Daniel Ricciardo pályafutása legjobb eredményét könyvelhette el a 7. hellyel.
Mark Webber számára a verseny is ugyanolyan rosszul alakult, mint az időmérő: kiesett.
Hogyan zajlott a futam?
Napos időben, 26 fokos levegő- és aszfalthőmérséklet mellett kezdődött az 56 körös futam a sanghaji pályán. A rajtrács első hét helyén álló pilóták (Hamilton, Räikkönen, Alonso, Rosberg, Massa, Grosjean és Ricciardo) a gyorsan kopó lágy gumival várta a startot, néhány körös első etapra készülhettek, míg közvetlenül mögöttük a keményebb, közepes keveréket választották.
Érdekes módon a 13. helytől lefelé a többség a lágyat választotta, gyorsan le akarták tudni a “rossz gumi” kötelező használatát. Mark Webber az időmérőről való kizárása után csak a mezőny végéről indulhatott volna, de a Red Bull úgy döntött, inkább a bokszutcából engedik ki egy versenyre kihegyezett autóval.
A fények kialvása után Hamilton simán elment a pole-ból, mögé Alonso, majd Massa sorolt be, Räikkönen két helyet is veszített. Mögöttük Rosberg, Grosjean, Ricciardo, Button, Vettel és Hülkenberg sorrend alakult ki.
Webber az első kör végén azonnal kereket cserélt, kipipálta a lágyak kötelező használatát. 
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 60
Alonso a 4. körtől a DRS segítségével támadni kezdte a vezető Hamiltont, az 5. kör elején a spanyol és Massa is megelőzte a mercedesest. 
Az élmezőnyből Ricciardo kezdte meg a kerékcseréket. A 6. körben Hamilton és Rosberg egyszerre ment ki, a Force Indiá-s Adrian Sutil is követte őket, akit hátulról öklelt fel a sauberes Esteban Gutierrez, letörve a hátsó szárnyát. A mexikói a helyszínen kiesett, Sutil a bokszból nem tért vissza – volt egy kis tűz is.
Alonso és Räikkönen a 7. körben dobta a lágy gumit, a csapattársaik egy körrel később tették meg ugyanezt, de már ennyivel is sokat veszítettek.
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 61
A lágy gumisok kiállásai után Hülkenberg vezetett, mögötte Vettel, Button, Perez, di Resta és Jean-Eric Vergne állt a korábbi élmezőny előtt, azonban Alonso, Massa, Hamilton a 12. körtől szépen lassan kezdte levadászni az előrébb haladókat.
Hülkenberget és Vettelt a 14. körben hívták ki, a Red Bull jobb, pontosabban a svájciak rosszabb munkájának köszönhetően pedig sikerült a sauberes elé juttatni a kerékcserével. 
Webber a 15. körben ütközött Vergne-nyel egy rizikós előzésnél, megsérült az első szárnya, ki kellett mennie új orrkúpért. Közben Räikkönen az 5. kanyar előtt nézett ki Sergio Perez mellett, majd ráfutott a McLarenre. Az orrkúp hegye betört.
Webber kínjai nem értek véget, a jobb hátsóját nem rögzítették jól a kiállásnál, próbált visszatérni a bokszba, de a hátsó hosszú egyenes végén, a hajtűben a kerék és az autó útjai szétváltak, az ausztrál kiesett.
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 62
A 20. körben Button vezetett, még az első szett gumikon, mögötte Alonso, Hamilton, Räikkönen, de közben Massa és Rosberg már el is indította a második kerékcserék sorozatát. Alonso a rá következő körben megelőzte Buttont, fogyni kezdtek a gumik. 
A 22. körben Hamilton és Räikkönen ment ki, a finn esetében is csak a kereket cserélték, az orrkúppal nem foglalkoztak. A tavalyi győztes, Rosberg a 23. körben végleg beállt a garázsba.
Alonso és Button a 24. körben járt kint, az angolnak jól alakult a kétkiállásosnak tűnő stratégiája.
Féltávnál, a 28. körben Vettel vezetett, mögötte Alono, Hülkenberg, Button, Hamilton, Räikkönen, di Resta, Massa, Perez és Grosjean állt a pontszerző helyeken. A következő körben Hamilton megelőzte Buttont, Alonso átvette a vezetést a sokkal öregebb gumikon haladó Vetteltől, Hülkenberg pedig kiment a lágyakért, hogy fusson egy rövid etapot.
Vettel a 32. körben ment ki a második cseréjére, a 8. helyre ért vissza, de a friss abroncsokon azonnal megelőzte Massát és di Restát, majd Hülkenberget is.
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 63
Räikkönen a 35. körben cserélt, a finn innen már a leintésig igyekezett eljutni. Vettel a 36. körben megelőzte Buttont, miközben Hülkenberg és Massa a bokszutcában versenyzett egyet, a brazil nyert.
Hamilton a 38. körben ment ki az utolsó kerékcseréjére, Räikkönen mögé ért vissza.
A sorrend ekkor Alonso, Vettel, Button, Räikkönen, Hamilton, di Resta, Massa, Hülkenberg és Perez volt a top10-ben. Alonsóra, Vettelre és Buttonra várt még egy-egy kiállás, az utóbbi két pilótánál még hátra volt a lágy gumi.
Alonso a 42. körben vette fel az utolsó szettjét, Vettel mögé ért vissza, a következő körben meg is előzte, az élre állt, onnantól a győzelemért hajtott. A 45. körben Räikkönen és Hamilton is elment Button mellett, de az angol igazából Vettellel volt versenyben a 4. helyért.
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 64
Button az 51. körre tette fel a lágy gumit, majd rögtön el is kezdett hajrázni, megelőzte Massát, de gyorsan lelassult, ahogy a gumik kiadták az egykörös optimumot. Vettel az 52. körre váltott, innen tisztázódott le végleg az élmezőny. Alonso kényelmesen vezetett, mögötte Räikkönen és Hamilton, Vettel, Button, Massa, Ricciardo, di Resta, Hülkenberg és Grosjean volt a top10-ben.
Vettel gumijai jól bírták, az utolsó körökben nagyon gyorsan zárkózott fel Hamiltonra, a befutónál szinte célfotó döntött, de a Mercedes előbb érte el a célvonalat.
Alonso győzött, megszerezte második kínai futamgyőzelmét, mögötte Räikkönen és Hamilton ért fel a dobogóra. A további pontszerző helyeken Vettel, Button, Massa, Ricciardo, di Resta, Grosjean és Hülkenberg osztozott.
F1: Alonso nyerte a kínai gumicsatát 65
Vettel megőrizte a vezetését a bajnokságban (52 pont), de Räikkönen három (49), Alonso kilenc pontnyira (43) zárkózott fel.
A konstruktőri versenyben is a Red Bull vezet, de a Ferrari nagyon közel van – 78-73, a harmadik a Lotus 60 ponttal.
A világbajnokság a jövő hétvégén az utolsó “tengerentúli” futammal, a Bahreini Nagydíjjal folytatódik.

Kínai Nagydíj, Sanghaj, 2013.04.14.