Mexikói helyett mexikói pilótát igazolt a 2013-as idényre a Sauber, Esteban Gutierrez Ausztráliában futotta élete első F1-es versenyét. A 21 éves pilótát megtréfálták ugyan a körülmények az időmérőn, de a versenyt végigcsinálta és végül a 13. helyen ért célba.

“Milyen érzés volt? Sokkal jobb, mint amiről legmerészebb álmaimban ábrándoztam” – mondta bemutatkozásáról Gutierrez. “Az első időmérőm trükkös volt, de egyben kaland is, az ilyen extrém körülmények mindig érdekessé tesznek egy edzést.”

“Természetesen a Q1-es kiesésnél többre számítottam, jó volt a tempónk a vizes aszfalton. Az intereken csak egy dobásom volt, és sajnos hibáztam.” Noha a versenyen végül nem került a pontszerző helyek közelébe, Gutierrez elégedett volt a teljesítményével.

“Amikor felálltam a melbourne-i rajtrácsra, egyszerűen csak élveztem a pillanatot. Próbáltam úrrá lenni az érzelmeimen, hogy ne ragadjanak magukkal, de őszintén szólva a verseny után újra rámtörtek bizonyos érzések. Csak ültem egy helyben és azon gondolkoztam, hogy ‘wow, befejeztem életem első F1-es versenyét.’ És ezért nagyon keményen dolgoztam.”

“Ami magát a versenyzést illeti, az ausztráliai is csak olyan volt, mint bármelyik másik verseny. Az F1 természetesen magasabb szint, ezt fizikailag is érezni, és mindenki sokkal profibb. Az számít kivételesnek, ha valaki hülyeséget csinál.”

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke elégedett Gutierrez eddigi munkájával, szerinte a mexikói hamar bebizonyítja, hogy megérdemli a helyét a Forma-1-ben. Gutierrezről azt tartják, hogy nagyrészt szponzori hátterének köszönheti a helyét, Kaltenborn szerint azonban a támogatás csak másodlagos volt a kiválasztás során.

“A nemzetiség nekünk nem számít. Ami számít, hogy gyors pilótáról van-e szó” – jelentette ki Kaltenborn. “Esteban gyorsan alkalmazkodott az F1 világához, ez most nagyon más, mint amikor csak harmadik számú pilóta valaki. Úgy gondololom, hogy nagyon jó teljesítményt nyújt.”