Kimi Räikkönen az F1 és általában a sport egyik leghűvösebb és legegyedibb figurája, joggal viseli a Jégember nevet. A családtagjai és barátai most bepillantást engednek abba, milyen is volt a világbajnok fiatalon, milyen ember valójában.
A Lotus a csapat hivatalos oldalán közölt interjút Räikkönen édesanyjával, és bátyja, Rami is megszólalt. Anyja, Paula azt mesélte, hogy már kisgyerekként is különleges, akaratos volt a későbbi Jégember. Egy alkalommal, amikor az orvoshoz mentek, a hatéves Kimi a váróban kialakított játéksarokban nem találta a helyét, zavart lett, a körmét rágta, idegesen viselkedett, idézte fel.
“Az orvos arra gyanakodott hogy Kiminek talán koncentrációs zavarai vannak, de valójában csak a játékokról volt szó! Kimi akkoriban nagyon szerette a kirakósokat, és úgy érezte, hogy a rendelőben lévő túl könnyű volt. Látta, hogy van nagyobbaknak, 10-15 éveseknek való is, de azt nem érte el, az asszisztensnő pedig nem akarta odaadni neki, azt mondta Kiminek, hogy az a nagyobb gyerekeknek van. Kimi végül megkapta a puzzle-t, összerakta, és mosolygott. Az orvos nevetett, már tudta, hogy ennek a srácnak egyáltalán nincs koncentrációs problémája.”
Az elszántság, az akaraterő és a kitartás tehát már egész kiskorában megjelent Räikkönennél, igaz, az autóversenyzői potenciáljára egy idegen hívta fel a szülei figyelmét.
“Mindig megy a maga útján. Ha valamit eldöntött, akkor semmivel sem lehet eltéríteni. Kisgyerekként, ha valamilyen házimunkára akartam rávenni, mondjuk ki akartam vitetni vele a szemetet, de láttam, hogy ő nem akarja, akkor fordítottan csináltam. Azt mondtam neki: ne vidd ki a szemetet, majd én megcsinálom – ilyenkor általában Kimi csinálta meg” – magyarázta Paula Räikkönen, majd kitért az autóversenyzői karrier indulására.
A kis Räikkönennek a nagyok játéka kellett 1
A kis Räikkönennek a nagyok játéka kellett 2

A kis Räikkönennek a nagyok játéka kellett

A kis Räikkönennek a nagyok játéka kellett

A kis Räikkönennek a nagyok játéka kellett 7
Benne volt a sisu
Räikkönenék: Matti († 2010), Kimi, Rami és Paula
Vilander és Räikkönen - együtt kezdték
Fotó megosztása:
Benne volt a sisu

Benne volt a sisu

Benne volt a sisu

 

“A legközelebbi emberek, a szülők általában nem látják meg az ilyesmit. Először olyan tízéves kora körül vettük észre a jeleket, amikor Kimi gokartozni kezdett. Az egyik versenyzőtársa gokartszerelői tapasztalattal rendelkező apjának tűnt fel Kimi, kérdezgetni kezdte, hogy ki az a srác a 104-es járgányban. Azt mondta, hogy a hozzáállása és a sebessége miatt Kimi még sokra viheti majd – igaza lett.”
“Állandó győzni akarás, soha semmit sem feladni – ez Kimi. Kezdettől fogva mindig úgy versenyzett, hogy nyomta, amíg csak ment az autó. Azt hiszem, ott van benne a finn küzdőszellem, amit sisunak hívunk.”
Räikkönen bátyja, Rami arra mutat rá, hogy a kívülről talán flegma és mogorva “Jégember” szűk körben valójában nagyon és érző szívű és normális személy, a családja ilyennek ismeri. A 2007-es bajnok például egészen odavan unokaöccseiért – az idősebb, Justus a keresztfia is -, mindkettejüket elhalmozza ajándékokkal.
Räikkönenék: Matti († 2010), Kimi, Rami és Paula

Räikkönenék: Matti († 2010), Kimi, Rami és Paula

Räikkönenék: Matti (elhunyt 2010-ben), Kimi, Rami és Paula

 

“A srácaim bizonyos értelemben olyanok, mint mi voltunk Kimivel, egyfolytában versenyeznek egymással. Kimi mindent meg is ad nekik ehhez, most karácsonykor például táblagépeket hozott nekik – akarom mondani: a Jézuska hozta!” – mondta Rami Räikkönen.
“Kimi az öcsém, azt hiszem, teljesen normális testvéri viszonyunk van. Majdnem minden héten beszélünk, jéghokizunk vagy valami más sportot űzünk közösen. Persze mindkettőnknek megvan a magunk dolga, szóval nem könnyű összehozni, főleg, hogy Kimi nagyon elfoglalt és sokat utazik.”
Räikkönen jó barátai közé tartozik a tartóssági világbajnokság (WEC) GTE kategóriájának tavalyi bajnoka, Toni Vilander, akivel együtt kezdték a gokartozást és a sorkatonai szolgálatot is közösen töltötték. A “Jégember” nem mellesleg az ő fiának is keresztapja. A GT-versenyző is csak dicsérni tudja Räikkönent.
Vilander és Räikkönen - együtt kezdték

Vilander és Räikkönen – együtt kezdték

Vilander és Räikkönen – együtt kezdték

 

“Mivel távol vagyunk, nem találkozunk túl gyakran, de azt hiszem, a barátságunk örökre szól. Az F1-es visszatérésében inkább maga a visszatérés lepett meg, nem is az, milyen jól szerepelt tavaly. Amikor kiszállt (2009 végén), azt mondta, soha többet, de azt hiszem, jót tett neki a kis távolság, az hogy mást csinált, ralizott egy kicsit. Erősebb lett tőle. Kimi egyszerűen Kimi. Mindegy, milyen az autó, mik a szabályok, elég neki pár kör, hogy egy másodpercen belülre kerüljön az élmenőkhöz. Így volt a lotusos karrier elején is.”
A közkeletű Räikkönen-kép része a pilóta állítólagos nemtörődömsége és laza munkamorálja, de a személyi edzője, Mark Arnall szerint ez teljesen hamis elképzelés:
“Ha a versenyzésről van szó, Kimi egyáltalán nem lazáskodik. Küzd, amíg csak megy az autó. És ugyanígy van az edzéssel is, kezdettől fogva így dolgoztunk együtt. Mindig 110 százalékot ad bele, bármilyen edzésprogramról legyen szó” – állítja a 2001 óta Räikkönen mellett dolgozó szakember.