Vasárnap óta másról sem szól a Forma-1, mint Sebastian Vettel malajziai akciójáról, amikor a háromszoros világbajnok a csapatutasítás dacára előzte meg társát. Vettel azóta bocsánatot kért az eset miatt, ám közben kapott hideget-meleget a világsajtóban. Ezúttal a rivális csapatok, a McLaren és a Lotus főnökei nyilatkoztak az ügyben.
Martin Whitmarsh, a McLaren vezetője a csapatutasítások figyelmen kívül hagyásáról elmondta, hogy a vezetésnek nincs sok választása ilyen esetekben. “Le kell ülni velük és végigbeszélni a történteket” – mondta. 
“A pilóta az ilyen esetekben feltételezhetően szerződésszegést követ el. A csapat érdeke mindig a versenyzőé előtt áll, ha nem tévedek. Minden csapatnál” – húzta alá a brit csapatvezető.
“Egy csapatnál 6-700 ember dolgozik a versenyzőkért, amire mindig emlékeztetni kell őket. De a versenyzőkben buzog a küzdőszellem, és ezt nem mindig könnyű kezelni” – avatott be a csapatvezetés nehézségeibe Whitmarsh.
A Lotus eddigi ismereteink alapján más filozófiát képvisel pilótáik kezelésében, gondoljunk csak Kimi Räikkönen Abu-Dzabiban történt mókás feleselésére. Ennek ellenére Eric Boullier hasonlóan látja a helyzetet, mint mclarenes kollégája. “Nem ismerem pontosan a sztorit, de nekem úgy tűnik, Vettel már korábban is kedvezményezett volt a Red Bullnál.”
“Egy ilyen helyzet sosem könnyű, de fontos, hogy az ilyen esetek után leüljünk és megbeszéljük a történteket” – csatlakozott Whitmarsh-hoz. “A csapatnak fontos a konstruktőri cím, ezért kérték Webbert és Vettelt, hogy tartsák meg a sorrendet.”
“Természetesen megértem Sebet, hogy nyerni akart, hiszen tudja, minden pont számít majd a végelszámolásnál. Ám csapatfőnökként azt mondom, hogy mindig a csapat érdekeit kell nézni – kivéve persze, ha nyíltan favorizálunk egy pilótát” – tette hozzá a Lotus vezetője.
Whitmarsh ugyanakkor saját tapasztalataiból ismeri, hogy az utasítások hiánya sokba kerülhet a csapatnak. A McLaren például így bukta el a 2007-es VB-t, mert nem választott az egymással versengő Lewis Hamilton vagy Fernando Alonso között.
“Könnyű lenne azzal büszkélkednem, hogy mi nem tettük meg, amit mások igen, de nem szeretnék így tenni” – mondta. “Könnyen odavethetné bárki, hogy mi pedig 2007-ben eldobtunk egy VB-címet, mert nem adtunk csapatutasításokat” – vélte Whitmarsh.
“Ez igaz is” – ismerte el. “Ugyanakkor nem tartanám helyesnek, ha egy wokingi irodában döntenénk el, hogy Alonso vagy Hamilton legyen a világbajnok” – tette hozzá. “Van egy hang bennem, amelyik azt mondja, hogy meg kellett volna nyernünk a VB-t, de összességében nem gondolnám helyesnek, ha így tettünk volna. Ma sem tennék másképp” – árulta el a McLaren csapatfőnöke.