Kimi Räikkönen 2009 végén távozott a Forma-1-ből, miután a Ferrari inkább Fernando Alonsónak adta a helyét, a McLarennel és a Red Bull-lal pedig nem sikerült megegyeznie. 
A sportágból kiábrándult 2007-es bajnok két évig ralizott, de nem bírta az F1 nélkül, 2012-re szerződést kötött a Lotusszal, ahol aztán ragyogó visszatérőévet teljesített. A finn pilóta édesanyja, Paula egy friss interjúban elárulta, hogy még őt is meglepte az elmúlt másfél év.
“Hallottam a pletykákat arról (2011-ben), hogy a Williamsszel tárgyal, úgyhogy megkérdeztem tőle. Azt mondta, hogy inkább a Lotushoz menne, az jobb lehetőségnek tűnik számára. Meglepő volt!” – nyilatkozta a finn MTV3-nak a visszatérés évfordulóján.
“A barátaitól úgy tudtam, hogy azért hagyta ott a Forma-1-et, mert elege lett belőle, de aztán mégis visszatért. Azt hiszem, a kihagyás jót tett neki, mert úgy tűnik, most újra nagyon élvezi a versenyzést” – tette hozzá.
Räikkönen 2012-ben a legmegbízhatóbb pilóta volt, mind a 20 futamon célba ért, 19-szer pontszerző helyen, hétszer állt dobogóra, Abu-Dzabiban győzött is. A korábban motiválatlannak, lustának leírt finn a bajnoki címért küzdő két főszereplő, Sebastian Vettel és Fernando Alonso mögött a 3. lett, jó néhány élcsapat versenyzőjét maga mögé utasítva.