A Német Nagydíj éves rotációjában idén a Nürburgring következne, de a tavaly nyáron becsődölt pálya nyilvánvaló pénzügyi okokból nem képes megrendezni a versenyt.


A Német Nagydíj másik otthona, Hockenheim ugyan hajlandó lenne 2012 utáni duplázásra, de ez nem tetszik a Nürburgringnek. A két pályán két különböző autóklub szervezi a verseny: Hockenheim az ADAC-hoz (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) tartozik, míg a Nürburgring az AvD (Automobilclub von Deutschland) érdekeltsége, az utóbbi szervezet pedig ragaszkodik ahhoz, hogy 2013-ban más helyszín nem bitorolhatja a Német Nagydíj nevet.
Tiszta szerencse, hogy a spanyolországi Valencia kidőlt 2013-ra, hiszen az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone így a németországi forduló megmentése érdekében megteheti, hogy az Európa Nagydíj néven rendez versenyt Hockenheimben. 
(A sors fintora egyébként, hogy 2007-ig jó évtizeden keresztül épp a Nürburgring rendezte az Európa Nagydíjat, Hockenheim pedig a Német GP-t.)
“Szóltunk (Hockenheimnek), hogy nem kell Német Nagydíjnak hívni a versenyt, hívhatjuk Európa Nagydíjnak is akár” – mondta Ecclestone. “Elvileg a Nürburgringen kellene tartani a versenyt, az AvD pedig azt mondja, ha ők nem rendezik, akkor senki sem rendezheti. Nagyon igyekszünk megoldani ezt. Elég zavaros a dolog, egyszer lesz verseny, aztán nem, utána megint. Intrikus az ügy, a különböző érdekcsoportok küzdenek egymással.”
A Német Nagydíjat elvileg július első hétvégéjén tartanák. Ha verseny kiesik, és a két héttel későbbi joker futamra sem akad beugró (pillanatnyilag ez a valószínű), igen sovány lesz az F1-es nyár: július 1. és augusztus 23. között mindössze a Magyar Nagydíj árválkodik.