Miután világossá vált, hogy 2013-ban nem fogják megrendezni a New Jersey-be tervezett utcai futamot, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az idei versenynaptárba júliusra egy később kijelölendő joker futamot is beszúrt.
Továbbra sem világos, hogy meglesz-e a 20 futam. A pótversennyel kapcsolatban a tél folyamán felmerült már Franciaország, Törökország és Ausztria visszatérése, de az előbb két esetben az állami támogatás hiánya, az utóbbinál az idegenforgalmi infrastruktúra fejletlensége jelent akadályt.
Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone az osztrák Salzburger Nachrichtennek adott interjújában Franciaországot megint képbe hozta, és meglepetésre új jelöltet is bedobott, amikor a 20. futam sorsáról kérdezték.
“Hogy őszinte legyek, nem tudom. A joker időpontot illetően Franciaországból és már Portugáliában is van érdeklődés, ott az új algarvei pálya részéről” – mondta. 
Az algarvei helyszín, vagy másik nevén Portimao 2008-ban épült, és pillanatnyilag Európa egyik legjobb, legérdekesebb pályája. Az F1-be való belépése már korábban is felmerült, de soha nem volt komoly lehetőség. Forma-1-esek kétszer jártak a helyszínen, a 2008-2009-es téli időszakban tesztelt ott néhány csapat.
A Portugál Nagydíj 16 éve nem szerepel az F1-es versenynaptárban – 1958 és ’60 között Boavista és Montsanto osztozott a futamon, 1984 és ’96 között pedig Estorilban tartották a futamot.  
“Ami a Német Nagydíjat illeti, még mindig nyitott a kérdés” – utalt arra Ecclestone, hogy nem dőlt el, hogy a Nürburgring vagy Hockenheim rendezi idén a versenyt. 
Ausztria visszatérési esélyeiről nem mondott semmi biztatót: “Jól érzem magam itt, de így is túl sok európai futam van.”