A New Jersey-be tervezett utcai futam kidőlése után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy “joker” futamot illesztett be 2013-as versenynaptárba a Magyar Nagydíj előtti hétvégére, amely egy később megnevezendő európai verseny lett volna elvileg.
Az első lehetséges jelölt a korábban visszatérni akaró Franciaország volt, de állami támogatás híján nincs pénz a versenyre. A Red Bull felajánlotta az Osztrák Nagydíj régi helyszínén található, de mostanra teljesen újjáépített Red Bull Ringet, de Bernie Ecclestone oda azért nem viszi az F1-et, mert elégedetlen az idegenforgalmi infrastruktúrával, kevesli a szállodákat.
A 2011 után kiesett Törökország egy harmadik lehetőség volt, bár már decemberben elég egyértelműnek tűnt, hogy az állami szerepvállalás hiánya lesz a gond. Ecclestone pár napja még azt mondta, a héten derül ki végleg Isztambul sorsa, azaz hogy 20 vagy csak 19 futam lesz idén.
Mostanra biztos, hogy a Török Nagydíjat sem támasztják fel, ugyanis a miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan a héten megvétózta azt a megoldást, amelyben az állam 13 millió euróval egészítette volna ki az összesen 20 milliós rendezési költséget – írta a Hürriyet.
Bár az FIA még mondott hivatalosat, várható, hogy hamarosan törlik a júliusi töltelékversenyt.