Míg Sergio Perezt elvitte a McLaren, 2011-12-es sauberes csapattársa, Kobajasi Kamui számára sokkal rosszabbul végződött a szezon. Bár a Japán Nagydíjon még dobogóra is állt, a pilótát ejtette a svájci csapat, a már korábban leszerződtetett Nico Hülkenberg mellé – a mexikói szponzorok kedvéért – a tartalékos Esteban Gutierrezt léptették elő.  
Kobajasi az ejtés után internetes gyűjtést indított, hazai szurkolóitól 1,4 millió eurót kalapozott össze, japán szponzoroktól pedig nagyjából még 7 millióra kapott ígéretet, de így sem sikerült állást találnia 2013-ra komolyabb csapatnál, december közepén bejelentette, hogy ezután a 2014-es visszatérésre koncentrál.
Perez hisz benne, hogy ez sikerülni is fog a japán pilótának: “Meggyőződésem, hogy a jövő évben újra itt lesz. Biztos vagyok benne, hogy a sebességének köszönhetően jó helyet találhat, remélhetőleg velünk lesz megint. Kamui nagyszerű pilóta, nagyszerű srác és nagyon jól dolgozik. Azt hiszem, sajnálom (a kiesését)” – mondta.
Az immár mclarenes mexikói az utódjaként választott Gutierrezről is beszélt: “Úgy gondolom, nagyon jó lehetőség ez Esteban számára, a Sauber olyan csapat, amelynél egy fiatal megmutathatja, mire képes.”