Michael Schumacher 1991 és 2006 közti első F1-es karrierje alatt sporttörténelmet írt, neve szinte a verhetetlenség szinonimájává vált, a 2010 és 2012 közötti három mercedeses éve viszont jócskán alulmúlta az aranykort, csak a statisztikáit rontotta a középszerű idényekkel.
A német Auto Motor und Sportnak adott friss nyilatkozatában az immár végleg visszavonult hétszeres bajnok elismerte, hogy második nekifutásra sokkal kiélezettebb versennyel szembesült, mint korábban.
“Igen, ugyanis ma sokkal szorosabb a mezőny. A régi éveimben lehetséges volt nemcsak néhány tizedet, de akár egy teljes másodpercet is adni más pilótáknak. Hogy miért? Mert az autók aerodinamikai szempontból sokkal kevésbé voltak kiegyensúlyozottak, trükkös volt vezetni őket. A pilótának sokkal nagyobb játéktere volt. Ma az autók nagyon stabilak, a játéktér messze nem olyan nagy.”
Schumacher szerint a versenyzők tehetsége mindig is magas volt az F1-ben, ebben nincs különbség, de a mai pilóták már épp az ő, egykor úttörőnek számító példáján nőttek fel, ma már mindenki olyan profin készül és dolgozik, mint egykor csak ő.
“Hogy annyival jobbak-e a mai versenyzők? A Forma-1-ben mindig is a világ legjobb pilótái versenyeztek. Hogy akkor ma több csúcspilóta van? Nos, nyilván új szintre tettem a lécet a munkámmal, de az egykori versenytársaim szintén tökéletesen dolgoztak a maguk módján, egyesek viszont le is másolták az új munkamódszereket. A különbség az, hogy mára már egy teljes generáció az új mércéhez igazodva nőtt fel.”
Az F1 ura, Bernie Ecclestone Schumacher három mercedeses éve alatt többször is mondogatta, hogy szerinte a veterán egy Red Bullban vagy valamelyik másik élcsapat autójában ülve simán győzhetett volna. A hétszeres bajnok óvatosan fogalmazott ezzel kapcsolatban:
“Igen, egyetértek, hogy egy olyan autóban ülve az élmenőkkel küzdhettem volna. De hogy nyerni is tudtam volna-e egy Red Bull-lal vagy McLarenel? Jó kérdés. Az nem úgy megy, hogy csak beülünk egy autóba és rögtön győzünk. Hogy ugyanolyan gyors lehetnék-e egy Vettelre szabott autóban, mint egy Schumacherre szabott járgányban? Valószínűleg nem.”