A Ferrari elnökeként ismert Luca di Montezelomo az elmúlt pár évben az olasz politikai életbe is belefolyt, a liberális-centrista – most hagyományos párttá alakuló – Italia Futura mozgalom alapító-vezetőjeként sokan lehetséges leendő kormányfőként vagy köztársasági elnökként tekintettek rá.
Miután 2012 decemberében a költségvetés elfogadása után Mario Monti miniszterelnök lemondott, és új választásokra kerül sor, reális lehetőségként merült fel, hogy a Monti mögé felsorakozott választási szövetség egyik tagjának vezetőjeként Montezemolo miniszteri bársonyszékre cseréli a Ferrari elnöki posztját. Egy új interjúban a maranellói vezér tisztázta, hogy nem kíván gyakorló politikus lenni.
“Nem indulok képviselőként. Teret adok azoknak, akik az elmúlt években dolgoztak a mozgalmunkért, úgy tisztességes, ha ők kapnak esélyt. Az Italia Futura hamarosan sokkal szélesebb és sokszínűbb szervezetté válik, de annak már nem én leszek a vezetője. Természetesen ezután is megmarad politikai otthonomnak, ahogy a több ezer résztvevő és a több millió választó számára is az lesz. A választások előtt és után is ugyanúgy támogatom majd, de csakis olyan pozícióban, amelyben fel sem merülhet az összeférhetetlenség gyanúja” – nyilatkozta a La Repubblicának.
Monzetemolo számos elemző szerint ezzel kiváló taktikai érzékről tesz tanúbizonyságot, hiszen az aktív politikai szerep elkerülésével a piacon és a Forma-1-ben is sikeres, nagy névnek számító Ferrari vezetőjeként továbbra is megtarthatja az eredményes és elismert üzletember imázsát, miközben a Monti mögé besorolt Italia Futura és szövetségesei – legalábbis a közvélemény-kutatások alapján – vereséget szenvedhetnek a Luigi Bersani vezette konzervatív oldaltól.