Romain Grosjean 2009 második felében a krízisben lévő Renault-nál debütált az F1-ben, de az igazi bemutatkozási lehetőséget 2012-ben kapta meg az azóta már Lotusra keresztelt enstone-i alakulatnál.
A francia pilóta az idény első felében szép időmérős eredményekkel és dobogós helyezésekkel igazolta, hogy a képességei alapján helye van a Forma-1-ben, de nagyon sokszor keveredett balhékba, ütközött, eldobta az autót. A Belga Nagydíjon okozott rajtbaleset után egyfutamos eltiltást is kapott, de a Japán Nagydíjon megint balesetbe keveredett a start után. Az újabb hibát követően aztán visszavett, talán a kelleténél is óvatosabb volt.
Míg a szintén két év kihagyás után visszatért csapattárs, Kimi Räikkönen 207 ponttal a 3. helyen zárta az egyéni bajnokságot, Abu-Dzabiban még győzelmet is hozott a csapatnak, Grosjean “csak” 96 pontot kapart össze, a 8. lett. Egy darabig az sem volt biztos, hogy marad 2013-ra, de végül megkapta a második (harmadik) esélyt. 2012-re visszatekintve úgy véli, már látja, miben hibázott.
“Minden áron meg akartam szerezni az első győzelmet, és emiatt amatőr hibákat követtem el, néha túlságosan gyors akartam lenni. Ez nem fog megismétlődni. Az idei volt az első teljes évem, és ha valaki előzőleg azt mondja, 8. leszek, azonnal aláírtam volna. Vannak nagyon szép, és nagyon rossz emlékeim is, de igyekszem optimista lenni” – mondta a francia Sprto24-nek.
Érdekes módon Grosjean nem a spái balesetet, hanem a pár héttel később Szuzukában, Mark Webberrel történt ütközését tartja a mélypontnak:
“Hogy őszinte legyek, szerintem a Japán Nagydíj a legrosszabb emlék. Szerintem az volt a legnagyobb hibám idén a rajtnál. Az 100 százalékban az én hibám volt, elismerem. Jó lecke volt az egész pályafutásomra” – hozzátéve, hogy azért az olyan csúcspontokra is örökké emlékezni fogm, mint a bahreini és a kanadai dobogós helyezés vagy a szezonnyitó kvalifikációján elért harmadik helye.
A 2011-ben a GP2 bajnoki címéig jutó francia elismerte, hogy az F1 nehezebb volt, mint gondolta:
“Őszintén szólva számos területen (kellett fejlődnöm). Az idény fejben való kezelése, a fáradság, az autó beállításai – nagyon sok mindenhez kellett alkalmazkodnom. Nyilván érettebb is lettem, de ezzel nem ért véget a dolog. A tél folyamán folytatom az önvizsgálatot, hogy jövőre erősebb alapokon álljak.”
Grosjean elárulta, hogy nehéz volt megélni a szerződéshosszabbítás előtti heteket, így hatalmas öröm volt számára a folytatás bejelentése. Ennek megfelelően is akar szerepelni 2013-ban:
“Egészen másfajta nyomás lesz majd rajtam. Már nem leszek kezdő, nem követhetem el ugyanazokat a hibákat. Magam és a csapat szempontjából is a maximumot akarom adni. Remélem, hogy az autó is jó lesz, de ez majd csak az első időmérőn derül ki. A célom a rendszeres pontszerzés, az idén mutatott gyorsaság megtartása, de jóval egyenletesebb szerepléssel. De a helyezést illetően hiba lenne konkrét célt kitűzni.”