F1: Kobajasi is Lotus-jelölt? 1
F1: Kobajasi is Lotus-jelölt? 2

F1: Kobajasi is Lotus-jelölt?

F1: Kobajasi is Lotus-jelölt?

F1: Kobajasi is Lotus-jelölt? 5
F1: Kobajasi is Lotus-jelölt? 6
Fotó megosztása:
F1: Kobajasi is Lotus-jelölt? 7

Sokáig úgy tűnt, hogy Romain Grosjeant a számtalan hibája és balesete ellenére is megtartja a Lotus 2013-ra, de az elmúlt napokban változott a kép. A sok-sok pontot – és ezzel év végi milliókat – elszóró versenyző helyett mást is kereshetnek. 
A francia pilótának továbbra sincs szerződése, a piacon ellenben több más – tapasztalt – versenyző is elérhető, a túlkínálatból adódóan akár viszonylag olcsón is megszerezhető.
A hét elején újra felröppent, hogy a Caterhamtől valószínűleg távozó Heikki Kovalainen a Lotushoz mehet, erről a finn MTV3 számolt be, a szintén finn Turun Sanomat veterán szakújságírója, Heikki Kulta pedig úgy tudja, a Saubertől ejtett Kobajasi Kamui is a jelöltek között van.
Bár Kobajasit a hivatalos indoklás szerint épp az egyenetlen teljesítménye miatt küldték el a Saubertől, nyilvánvaló, hogy elsősorban a mexikói szponzorok nyomására cserélték le Esteban Gutierrezre. A japán ugyan nem igazán villogott idén, de Grosjeannál nem volt rosszabb, és az is világos, hogy nagyon szeretne az F1-ben maradni: gyűjti a pénzt, hogy legyen mit felmutatnia a szerződési tárgyalásoknál.
Grosjeant a francia Total támogatja, azonban felmerült, hogy az olajcég sem elégedett a protezsáltjával, másrészt a szponzori milliókat ellensúlyozhatná, ha a Lotus mindkét pilótája rendszeresen pontokat szerezne, és az idény végén előrébb végezhetne.
Kimi Räikkönen ugyan drága, de panasz nem lehet rá, 20 futamon mindannyiszor célba ért, 19-szer pontot hozott, 207 pontjával az egyéni bajnokság 3. helyén zárt, míg Grosjean hétszer kiesett, két másik alkalommal a top10-en kívül zárt, 96 pontjával “csak” a 8. lett.
“Kimi sok pénzbe kerül nekünk, ugyanakkor viszont hasznot hoz a konstruktőri bajnokságban, több pénzt hoz a csapathoz, mint amennyit visz” – ismerte el a felemás helyzetet a tulajdonos Genii Capital főnöke, Gerard Lopez.