Nico Hülkenberg élete legnagyobb sikerét arathatta volna a szezonzáró Brazil Nagydíjon. A Force India német pilótája sokáig vezetett, aztán egy hiba miatt kénytelen volt átadni az első helyet Lewis Hamiltonnak, de nem elégedett meg a második hellyel: megtámadta Hamiltont, ám az első kanyarban összeütközött az utolsó mclarenes versenyét futó angollal. Hamilton kiesett, Hülkenberg pedig áthajtásos büntetést kapott az ütközés miatt.

“Tökéletes volt az autó egyensúlya, és ezt ki is használtam” – nyilatkozta Hülkenberg. “Természetesen a győzelem járt a fejemben, volt is esélyem erre. Nagyon szorítottam, hogy se újabb eső, se safety car ne legyen, de sajnos mindkettő jött. Ezek nem igazán segítettek nekünk.”

Hülkenberg és Jenson Button jó félkörös előnnyel haladt az élen, amikor először beküldték a biztonsági autót a pályára került törmelékek miatt. “Az első safety car-szakasznál az első kérdésem az volt: miért jött ki? Kerestem egy összetört autót és azt kérdezgettem magamban, hogy hol van itt baleset? Aztán kiderült, hogy csak a pályára került törmelék miatt küldték be. Nem tudom, hogy sárga zászló alatt is lehetséges lett volna esetleg a takarítás, de nem hiszem, hogy nehéz lett volna 10-15 másodperces, forgalommentes szakaszokat találni erre.”

“Nagyon csalódott vagyok” – mondta a csapat de facto vezetője, a sportigazgató Robert Fernley. “Felteszem a kérdést, hogy valóban szükség volt a biztonsági autóra? Igen, volt törmelék a pályán, de dupla sárga zászló alatt nyugodtan össze lehetett volna gyűjteni. A NASCAR-ban vagy a Forma-1-ben vagyunk? Meggyőződésem, hogy a safety cart csak a show miatt, és nem biztonsági okokból küldték be.”

A Hamiltonnal való ütközést versenybalesetnek tartja Hülkenberg, szerinte az angol is kicsit arrébb húzódhatott volna. “Szerencsétlen helyzet volt. Lewiszal harcoltam, és Timo, valamint Heikki is ott volt. Úgy gondolom, hogy Lewis Heikki miatt egy kicsit kevesebb helyet hagyott nekem, talán bosszantotta a helyzet. Megpróbáltam az egyes kanyarban belül elmenni, de a nedves íven kellett fékeznem és az autó hátulja kitört. Sajnos, így nekiütköztem Lewisnak, amiért utólag elnézést kértem.”

“Számára véget ért a verseny, én tovább tudtam menni, szóval bizonyos szempontból az áthajtásos büntetés elfogadható.” Fernley más véleményen van: “Nem igazán értettem a büntetést, túl kemény volt. A Caterham a kék zászlók ellenére nem hagyott elég helyet és Lewis emiatt került bajba. Így adódott esély Nico számára az előzésre.”

Hülkenberg összességében nem csalódott. “Nem keseredtem el, az ötödik hely jó eredmény. Sokat tanultam ezen a versenyen, ami hasznos lehet a jövőm szempontjából. Büszke vagyok a teljesítményünkre.”