F1: A Caterham megnyerte a maga bajnokságát 2

Bár a figyelem általában az élmenőkre irányul, a mezőny túlsó végén is vérre menő csaták folynak az F1-ben. A Caterham idén igen kínos helyzetbe került, amikor a marussiás Timo Glock Szingapúrban a 12. helyen ért be, elvéve tőlük az előző két évben hozott konstruktőri 10. helyet, amely súlyos milliókat ér az idény végén.
Az egyébként erősebb Caterham az utolsó pillanatban, a kaotikus Brazil Nagydíjon fordított, miután Vitalij Petrov a 67. kör elején elvette a 12. helyet a marussiás Charles Pictől, majd Paul di Resta kiesésének köszönhetően végül még eggyel előrébb, a 11. helyen ért be. Ez a Caterham idei és összesen is eddigi legjobb eredménye. 
(Azt csak így zárójelben jegyezzük meg, hogy Pic talán nem is keménykedett annyira Petrovval az előzéskor, hiszen a francia már aláírt a Caterhammel 2013-ra, mi sem szebb belépőajándék, mint a konstruktőri 10. hely…) 
“Micsoda hihetetlen verseny! Nagyon örülök a csapat sikerének, minden egyes csapattagnak szeretném megköszönni a mai nehéz körülmények között végzett fantasztikus munkát! Igazán különleges volt látni, hogy mennyit jelent a csapat számára a 10. hely visszaszerzése. Szerintem megérdemeltük ezt, mert egész évben keményen dolgoztunk. Odakint a pályán életem legnehezebb versenye volt ez, de egyben az egyik legjobb is” – mondta a Petrov. 
A nemrég kinevezett új csapatfőnök, Cyril Abiteboul is úszott a boldogságban.
“Az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon büszkék vagyunk a mai munkánkra. Nehéz év volt, olyan év, amikor nem sikerült hoznunk a várt szintet, de ma van okunk az ünneplésre. Az összes pilóta dicséretet érdemel, aki célba tudott érni ilyen borzalmas körülmények között, és a mi két pilótánk célba is ért, büszkék lehetnek magukra!”  
“Emellett a 10. hely visszaszerzését is megérdemeltük. A teljes idény során jobbak voltak az eredményeink a közvetlen riválisainknál, és éltünk is a lehetőséggel, amikor számított. Ez egy jó csapat jellemzője, és így pozitív hangulatban kezdjük a telet és a következő idényt.”
Ahogy már írtuk, a Caterham már leszerződtette Charles Picet, de a másik versenyzői állása még üres. Amíg úgy tűnt, hogy elúszott a konstruktőri 10. hely, valószínűnek látszott, hogy fizetős pilóta – a holland Giedo van der Garde – kapja a másik ülést, de a Brazil Nagydíj után változhat a helyzet. A logika inkább Heikki Kovalainen megtartása mellett szól, de a vasárnapi eredmény után Petrov elküldése sem lehet olyan könnyű.