A szezonzáró Brazil Nagydíj pénteki, első két edzését Lewis Hamilton zárta az élen. A McLarentől búcsúzó pilóta és csapattársa, Jenson Button két eltérő első szárnyat próbálgatott, de Hamilton úgy véli, az ő autóján lévő volt a jobb választás. 
Az austini győztes szerint a kánikulai meleg ugyan trükkössé teszi a gumihelyzetet, de nála még így is jól működnek az abroncsok, jó esélye lehet az időmérőn, ha pedig esik vasárnap, akkor úgyis mindegy:


“Két külön szárnyunk van itt, de elég hasonlóak. Az egyik az, amit Jenson Belgiumban is használt, a másik, amivel Monzában mentünk, és ami másutt is versenyképes volt, nem az, amit legutóbb, Austinban raktunk fel. Szóval ki akartuk próbálni őket. Button elég jó volt vele a kemény gumikon, de aztán a második edzésen valamiért már küszködött, szerintem holnap ő is az általam használtat teszi majd fel.”
“Nagyon meleg volt, a második edzésre még tíz fokot melegedett a pálya. Csúszkáltunk mindenfelé, szinte olvadtak a gumik. De így sem voltak rossz etapjaim. A pálya gyors, a hosszú etapomon azt hittem, olyan tíz körnél tartok, pedig már 15-16-ot megtettem. Nem rossz. Esőben nem jelent majd kérdést a gumi, akkor mindenkinek nehéz dolga lesz úgyis, de ilyen (meleg, száraz) időben szerintem jók a kilátásaink.”
A címvédő Sebastian Vettel mindkétszer Hamilton mögött zárt, elégedett volt a péntekkel, igaz, az időjárási bizonytalanság, az elvileg vasárnap érkező, de akár már szombaton eleredő eső miatt nem tudott sokat mondani.
“Majd meglátjuk, elég kiszámíthatatlan, mi lesz. De azt hiszem, eddig elégedettek lehetünk. Nem volt komoly problémánk, a végén pedig elég jó hosszú etapom volt. Nagyon meleg volt, mindenki csúszkált egy kicsit, de ez Brazília. Mindenkinek volt egy kis gondja a tapadással, a stabilitással stb.”
F1: Alonso nem tudja, szeretne-e esőt 3


“Most nekiállunk a házi feladatnak, javítunk az autón, mert sok minden váll még előttünk. Azt sem tudjuk még, milyen lesz az időjárás, ma borzasztó meleg volt, elvileg holnap is az lesz, de akár eshet is egy kicsit. Azt mondják, vasárnap már hűvösebb lesz. Sao Paulo ilyen, tényleg bármi lehet” – mondta a címvédő, hozzátéve, hogy a beállításokba azért nem szól bele túlságosan az időjárás, nem kell külön esős vagy száraz konfigurációval kísérletezni.
“Szerintem manapság nincs igazi esős beállítás. Nyilván van pár dolog, amin jó változtatni, ha nagyon vizes körülmények vannak, de nem túl jelentős ez. Igazából csak felrakjuk az esőgumikat és ennyi.”
A Ferrari pénteken a top5 határán volt, de a bajnokságban Vettel mögött 13 ponttal álló Fernando Alonso azt mondta, egyelőre nem találták meg a legjobb beállításokat. A vasárnapra jósolt eső tovább bonyolítja a helyzetet:
“Nagyon meleg volt ma a pályán, főleg délután, az aszfalt még az itt megszokottnál is jóval forróbb volt. Még nem találtuk meg az ideális balanszot, sok munka vár ránk a mérnökökkel. Szombatról vasárnapra komoly időváltozást jósolnak, ezért még jobban oda kell figyelnünk, hogy jó döntéseket hozzunk az időmérőre és a versenyre való felkészülés tekintetében.”
“Megannyi péntek után a gumikról már nem lehet sok újat mondani: a kemények jobban bírják, a közepesen jobb köridőt lehet hozni. Nem is tudom, hogy mit szeretnénk, esőt vagy száraz időt – de ahogy mondtam, kulcsfontosságú, hogy mindkét lehetőségre felkészüljünk. Tudjuk, hogy 14 ponttal többet kell szereznünk Vettelnél, és hogy ennyit nem dobhatunk el a McLarennel szemben, ha meg akarjuk őrizni a konstruktőri helyezésünket. A célok világosak, de az elérésük nehéz lesz!” 
Ahogy egy hete Austinban, Felipe Massa a hazai pályán is jó formában ment, azt mondta, még a negyediknél is jobb lehetett volna, ha nem hibázik.
“Sűrű, dolgos péntek volt, sokat mentünk, hogy megtaláljuk a legjobb beállításokat. Nagyjából elégedett vagyok az időimmel, főleg, ami a hosszabb etapokat illeti – azt hiszem, az edzés végén én voltam a leggyorsabb. A közepes gumin az első körömön veszítettem néhány tizedet a második kanyarban, szóval a végső tempó tekintetében még a negyediknél is jobb lehettem volna.”
“A gumik ugyanazok, mint egy hete Austinban, de teljesen másképp viselkednek most. Itt sokkal nagyobb a kopás, szerintem nem látunk majd egykiállásos stratégiát. A sisakom? Elég fura volt, hogy nem láttam semmi citromsárgát a tükrökben, néha már azt hittem, nem is én ülök az autóban” – utalt arra a brazil, hogy ezúttal édesapja színeit viselve versenyez. 
F1: Alonso nem tudja, szeretne-e esőt 4


A Mercedes a Japán Nagydíj óta nem szerzett egyetlen pontot sem, de az interlagosi forró pénteken egész versenyképesnek tűnt a csapat, a két pilóta a 6-7. idővel végzett a második edzésen. Az utolsó F1-es hétvégéjét töltő Michael Schumacher így értékelt: 
“Egész jó nap volt, végigvittük a tervezett programunkat. Persze a jelen állás szerint vasárnapra eső várható, szóval teljesen mások lehetnek a körülmények addigra. Megnézzük, mit tudunk kihozni a mai adatokból, hogy aztán jó időmérőt és főképp jó futamot hozhassunk össze.”
 
A csapattárs, Nico Rosberg azért nem titkolta, hogy a Pirelli jövő évi prototípusait is kipróbálva inkább már 2013-ra dolgozik a csapat ezen a hétvégén: 
“Elfogadható péntek volt. A nagy meleg  és a tengerszint feletti magasság miatt nehezek voltak a körülmények, nem nagyon volt tapadás. De így is jól mentünk, főképp a hosszú etapokon volt jó a tempónk – remélhetőleg jobban teljesíthetünk itt, mint az elmúlt versenyeken! De biztosan nem lesz könnyű, mi elsősorban már a 2013-as adatgyűjtésre koncentrálunk.”