Míg Sebastian Vettel 2011-ben négy futammal a vége előtt már lezárta a bajnoki küzdelmet, idén a szezonzáró Brazil Nagydíjig tart a csata, Fernando Alonso 13 pontos hátrányban, de még szintén esélyesként érkezik Interlagosba. Vasárnap dől el, Ayrton Senna után melyikük lesz minden idők legfiatalabb háromszoros bajnoka.
A csütörtöki sajtótájékoztatón a Ferrari-pilóta a korábbiaknál kevésbé dacos hangnemben arról beszélt, hogy nem érez igazi nyomást, a futam amolyan jutalomjáték lesz számára, üldözőként ő csak nyerhet:
“Jó lenne ott lenni a dobogón, hogy legalább 15 pontot szerezzek, aztán majd a célba érés után kiderül, Seb hol végzett, majd a végén számolgatunk. Az elsődleges cél a dobogó, mert csak úgy szerezhetünk 13 pontnál többet, aztán majd meglátjuk, milyen eredményt hoz a Red Bull. Nem rajtunk múlik, nem sok veszítenivalóm van, én igazából csak nyerhetek. Ha pedig Vettel győz, rendben, jövőre megint megpróbálom.”
“Természetesen mindig van nyomás, de most kisebb mint korábban, kisebb, mintha én vezetném a bajnokságot. Nekem tényleg nincs veszítenivalóm. A másodikként érkezem ide, az elmúlt futamokon a hetedik hely környékén kvalifikáltam, így nehéz 13 pontot behozni. Ha normálisan mennek a dolgok, akkor második maradok, ha történik valami különleges, győzök. Nem az én kezemben van a cím sorsa, szóval a jóval kisebb a teher.”
Alonso nem áltatja magát, tudja, hogy az autója gyengébb lesz, ezen a futamon is előrekapaszkodásra készülhet: “Öt nap alatt nem lehet csodát tenni az autóval. Abu-Dzabiban a 7. voltam az időmérőn, Austinban a 9., szóval most is ilyen rajthely a reális, de remélhetőleg azért sikerül jobban szerepelni.” 
 
A spanyol elmondta, hogyha most nem is sikerül megszereznie a címet, biztosan lesz még esélye később is:
“Ezt remélem! 31 éves vagyok, úgy érzem, még vannak lehetőségeim. A Ferrarinál leszek még legalább négy-öt évig, ez pedig mindig lehetőséget jelent a bajnoki küzdelemre. A három eddigi ferraris évemben kétszer jutottam esélyesként az utolsó futamig. Sosem domináltunk, de a problémák ellenére is kétszer versenyben voltam a végéig, meggyőződésem, hogy lesz még ilyen a további négy-öt évben is.”