A Marussia (korábban Virgin) eddigi három évében mindig újonc pilótát ültetett Timo Glock mellé, idén a francia Charles Pic kapott lehetőséget náluk.
Ahogy korábban Lucas di Grassi, majd Jerome D’Ambrosio, úgy most Pic is távozik az év végén, igaz, ő nem kipottyan, hanem a Caterhamhez szerződik. A jó szponzori háttérrel rendelkező 22 éves franciát már jó ideje hírbe hozták a Caterhammel, az átigazolás nem meglepetés.
“Nagyon örülünk, hogy Charles csatlakozik hozzánk a második F1-es évében és azon túl is. Nagyon várjuk a közös munkát ezzel a fiatal pilótával, aki első idényében világosan bizonyította, hogy megvan a kellő tempója, versenyrutinja és hozzáállása ahhoz, hogy hozzásegítsen minket a céljaink eléréséhez. Az egész 2012-es idényben figyeltük a fejlődését, többször is megszorongatott minket az időmérőn, egyértelmű, hogy igazi tehetség” – mondta a nemrég kinevezett új csapatfőnök, Cyril Abiteboul.
“Az év előrehaladtával ragyogóan állt helyt egy nagyon tapasztalt csapattárs mellett, kíváncsian várjuk, hogy 2013-tól hogyan fejlődik tovább az általunk biztosított környezetben. Az, hogy még az idény vége előtt megtehettük a bejelentést, lehetőséget ad számunkra, hogy rendesen felkészülhessünk a következő évre” – tette hozzá.
“Büszkén jelenthetem be, hogy a jövő évben csatlakozom a Caterham F1-hez, sok sikeres közös évet várok. Igazán motivál, hogy egy olyan csapattal fejlődhetek együtt, amelynek számos francia cég a partnere. Világos, hogy nagyra törő csapatról van szó, a befektetéseik bizonyítják, hogy a tulajdonosi háttér elkötelezett, hosszú távon gondolkodik. Izgatottan csatlakozom egy ilyen nagy potenciállal rendelkező csapathoz, a Caterhamnél minden megvan ahhoz, hogy a jövőben az előrébb álló alakulatokkal küzdhessen” – mondta Pic.
A francia ifjonc szerződtetése igen rossz hír a két jelenlegi Caterham-pilótának, ugyanis a fizetős versenyzőkre hajtó kiscsapat másik favoritja a holland Giedo van der Garde, azaz Vitalij Petrov és Heikki Kovalainen is kipottyanhat, igaz, a finn tapasztalata és megbízhatósága talán megmenti.
Miután a Caterhammel egy időben a Sauber is bejelentette, hogy Kobajasi Kamui helyére a tartalékos Esteban Gutierrezt ülteti 2013-ban, a Mariussia pedig a tesztelővel, az angol Max Chiltonnal pótolja Picet,a Williamsnél szinte biztos befutó a tesztpilóta, Valtteri Bottas, csak a Force India egyik helye tekinthető üresnek.
Míg a versenyzők a jövőjükért aggódnak, a silverstone-i alakulat most igazán jó helyzetbe került, válogathat. Adrian Sutil, Jules Bianchi, Bruno Senna, Jaime Alguersuari, Sebastian Buemi, Vitalij Petrov, Kovalainen és Kobajasi mind a piacon van.