Bár a Brazil Nagydíj fő attrakciója egyértelműen Sebastian Vettel és Fernando Alonso végső, mindent eldöntő összecsapása lesz, a hétvége egyben Michael Schumacher második, most valószínűleg végleges visszavonulásáról is szól majd. A hétszeres bajnok először 2006-ban búcsúzott ugyanitt, de 2010-ben visszatért, három nem túl sikeres évet töltött a Mercedesnél, ennek ért most a végére. 
A távozásra készülő hétszeres bajnokot a megfelelő tisztelettel kezelték, Schumi a csütörtöki versenyzői sajtótájékoztatón az első sor középső helyét kapta, két oldalról Vettel és Alonso fogta közre. A két bajnoki esélyest természetesen Schumacherről is beszéltették, mindketten szépen nyilatkoztak.
“Michael, te most fogd be a füled” – kezdte Vettel. “Még kisgyerekként az a megtiszteltetés ért, hogy találkozhattam a bálványommal, Michaellel. Igazi inspirációt nyújtott számomra akkoriban, és sok más srácnak is Kerpenben. Ő volt a mi példaképünk, nagyszerű volt vele találkozni.”
“Ő intézte azt a (gokart)bajnokságot Kerpenben, az utolsó futamra pedig személyesen is eljött, és minden srácnak ő adta át a díjat, pedig több mint százan voltunk. Ma már tudom, hogy milyen elfoglalt ember volt, de igazán türelmes volt, ránk szánt annyi időt, a rajongókra, a versenyző gyerekekre, hát ez igazán különleges emlék.” 
“Ma egy kicsit már más, felnőttként más a kapcsolatunk, szóval amikor beszélgetünk, nem érzem azt, hogy a gyerekkori bálványom áll előttem, egyszerűen csak Michaellel beszélgetek, az embert látom, nem az eredményeket.”
“Persze így is eszembe jut, hogy pár évig ellene versenyezhettem – ha olyan kiélezetten sajnos nem is, mint Fernando -, ami kisgyerekként egészen elképzelhetetlennek tűnt. Ő már akkor a Forma-1-ben volt, számomra pedig még csak egy távoli álom volt csak az egész. Szóval igazán különleges volt ez a pár év, különleges a kapcsolatunk, és azt hiszem, mindig is a példaképem marad egy kicsit.” 
Míg Vettel inkább csak egy pályán versenyzett Schumacherrel, Alonso 2005-ben és főképp 2006-ban a bajnoki címért küzdött az akkor pályája csúcsán lévő némettel:
“Azt hiszem, sosem felejtem el, hogy milyen megtiszteltetés volt Michael ellen küzdeni és versenyezni, valószínűleg még nagyon sokáig ő lesz az F1 rekordere. Én ott voltam mellette a rajtrácson, jókat csatáztunk, és nagyon tiszteltem a pályán, és folyamatosan tanultam tőle, aki egy kicsit az egész sportágat megváltoztatta.” 
A 43 éves Schumacher a méltatások ellenére arról beszélt, hogy ezúttal nem érinti meg annyira a távozás, mint 2006-ban: “Azt hiszem, van már benne rutinom, ezért nem izgulok annyira. A tetejébe most nem is vagyok harcban a címért, mint első alkalommal, szóval igyekszem a pozitívumokra koncentrálni és kiélvezni a hétvégét, amennyire csak tudom.”
A kérdésre, hogy érez-e szomorúságot emiatt, így felelt: “Nem, azt hiszem nem. Megpróbáltam sikerre jutni a Mercedesszel is, nem jött össze, de most nyugodt szívvel távozom, hogy aztán új életet kezdjek.”