A Sauber már három hete bejelentette, hogy 2013-ban az egyik autójukat a jelenleg a Force Indiánál versenyző Nico Hülkenberg vezeti majd, a de a másik pilóta kiléte azóta is bizonytalan.
A svájci csapatot az év végén elhagyja Sergio Perez, a mexikói mögött álló szponzorok pedig egyértelműen az elmúlt két idényben tartalékosként alkalmazott Esteban Gutierrez előléptetését szeretnék, azonban kérdéses, hogy az ifjonc készen áll-e az F1-es versenyzésre.
A másik jelölt természetesen a Saubernél mostanra harmadik idényét záró Kobajasi Kamui, aki idén Perez árnyékában volt, az év utolsó szakaszára összeszedte magát, Szuzkában a dobogóra is feljutott. A japán pilóta mögött eddig nem álltak komoly szponzorok, de a csapatnál többször is hangsúlyozták, hogy a látszat ellenére nem is ezen múlik Kobajasi jövője.
“Bizakodom. Egyelőre nincs változás, de szerintem rendben lesznek a dolgok. Azt hiszem, mostanra jobb a helyzetem, mint korábban, a pénz tekintetében és általában is. De majd meglátjuk” – mondta a japán a múlt hétvégén Austinban.
A 2012-es idény négy nap múlva lezárul, a Sauber főnöknője pedig azt mondja, ők sem húzzák tovább a bejelentést, bár semmi konkrétumot nem árult el:
“Mindig is azt mondtuk, hogy még idény közben megtörténik. Szóval vagy még Brazília előtt, Brazíliában, vagy legfeljebb pár órával a futam után” – szögezte le az Austosportnak Monisha Kaltenborn.
Nem sokkal a főnöknő nyilatkozata után a távozó Perez elszólta magát, ő egyértelműen arra utalt, hogy Gutierrezt választják. Amikor spanyol nyelvű újságírók arról kérdezték, szerinte 2013-ban mennyire lehet majd versenyképes a Sauber, így felelt:
“Az autó erős lesz, mert a szabályok nem változnak sokat, a csapatnak pedig lesz egy tapasztalt pilótája Nico személyében, Esteban pedig erős csapattársa lesz.”
Amikor konkrétan rákérdeztek a Gutierrezt illető szavaira, Perez így a beszámolók szerint nevetve azt mondta “várjuk meg a bejelentést!”.