Romain Grosjean igen súlyos büntetést, egyfutamos eltiltást kapott, miután a Belga Nagydíjon két bajnoki esélyes kiesésével végződő balesetet okozott a rajtnál.
A francia pilótának nem a spái volt az első és utolsó ilyen balhéja, Japánban is hibázott a rajtnál, de összességében azért látható, hogy az eltiltás óta igyekszik tisztábban vezetni. Ő maga úgy érzi, talán egy kicsit túlzásba is vitte már az óvatosságot.
“Rájöttem, hogy át lehet esni a ló túloldalára azzal, hogy próbálom elkerülni az incidenseket. Mind versenyzők vagyunk, azért vagyunk a pályán, hogy versenyezzünk. Nem akarom, hogy az terjedjen el rólam, könnyű célpont vagyok, azért nem lehet csak úgy átlépni rajtam a pályán. Igenis küzdeni fogok a pozíciókért. Hagytam egy emlékeztetőt arról, hogy nem hagyom mindig nyitva az ajtót, én is versenyben vagyok” – utalt arra, hogy Austinban például egyszerre gyűrte le Michael Schumachert és saját csapattársát, Kimi Raikkönent. 
 
Azért az Amerikai Nagydíj sem volt hibátlan számára, volt egy szükségtelen megpördülése is, amely nélkül akár 7. helynél előrébb is zárhatta volna a versenyt. Az ilyeneket nagyon kerülnie kellene, mert a Lotus még mindig nem véglegesítette őt 2013-ra. A Speed Weeknek egy névtelenül nyilatkozó Lotus-csapattag kerek perec kimondta: “A jövő évi helye továbbra is inog.” 
Grosjean azért elégedett volt vele, hogy az austini pályán Räikkönen mögött tudott beérni: “Ez megerősít, de az is igaz, hogy továbbra sincs aláírva semmi, az idény végéig várnunk kell.”
Míg a 26 éves francia egyelőre a levegőben lóg, Räikkönen 2013-as maradását már jó néhány hete megerősítette a Lotus, ennek ellenére a német Auto Motor und Sport úgy tudja, hogy valójában nincs minden rendben. A pilóta és a csapat állítólag vitában áll a pontok után járó bónuszpénzt illetően. A finn versenyző szóvivője, Riku Kuvajan cáfolt:
“Fogalmam sincs, honnan szednek ilyeneket. Erre nem tudok mit mondani” – nyilatkozta a témát felvető finn MTV3-nak.