A Forma-1-et az európai versenyeken két alsóbb formaautós sorozat, a GP3 és a GP2 is kíséri. 
Az F1 előszobájának tartott, a néhai Formula 3000-ből létrehozott GP2 2005 óta létezik, az azóta eltelt időben 20 pilótát adott már a csúcskategóriának. A széria a 2012-es idényben már Európából is kilépett, az egykori GP2 Asia beolvasztása után Bahreinben, Malajziában és Szingapúrban is kísérte a száguldó cirkuszt. A kistestvér, a GP3 2010 óta létezik, az európai hétvégéken szintén bővíti a programot. Mindkét szériát az F1-et is szervező, legkönnyebben Bernie Ecclestone-nal azonosítható Formula One Management (FOM) igazgatja.
Az új, austini Amerikai Nagydíj előestéjén az amerikai ESPN arról tudósít, hogy a FOM fontolgatja, az amerikai kontinenspáron is hasonló versenysorozatot indít, amely az F1 ottani betétversenyeiként, és esetleg önálló futamokkal is segíthetné az európai típusú formaautózás népszerűségének növekedését. 
Pillanatnyilag Kanada, az USA és Brazília szerepel az F1-es versenynaptárban, de pár éven belül Mexikó és Argentína is visszakerülhet, az ottani, és az egyéb latin-amerikai országok F1 felé törekvő tehetségei pedig a mögöttük álló piacokat is a sportág felé terelhetnék. 
Az ESPN tudomása szerint egyelőre csak formálódó tervről van szó, konkrét döntés nem született, így azt sem tudni, hogy a leendő utánpótlás-széria mikor indulhatna, hány fordulóból állna, és hogy csak az F1 betétrendezvényeként, vagy azon túli külön versenyeken is zajlana-e.