Révbe ér az F1 Amerikában 2

A 2007-es indianapolisi nagydíj után, a főleg Európában népszerű Forma-1 újult erővel próbálja megnyerni az amerikai nézőközönség rokonszenvét. Megfontolt lépések előzték meg az új versenyhelyszínen tartott nagydíj létrejöttét, hiszen a motorsport terén az F1 egyelőre messze alulmarad a NASCAR, vagy az IndyCar nézettségéhez képest.
“Az USA-ban azonban jó néhány nagy sport van, számos más szórakozási lehetőség az F1-en kívül.  Ha sikert akarunk elérni, akkor keményen meg kell dolgoznunk érte, kell majd pár év, hogy az emberek rákapjanak” – világított rá a lényegre pár hete a McLaren főnöke, Martin Whitmarsh.
Éppen ezért nem engedhetnek meg többé olyan hibát maguknak, mint ami például a gumibotrányba fulladt, 2005-ben megrendezett indianapolisi nagydíjon történt, amikor összesen hat Bridgestone gumival felszerelt autó körözött a versenyen.
A pár hete tartott pályaavató egyik főszereplője, az 1978-as világbajnok, Mario Andretti a nehézségek ellenére igen optimista az F1 amerikai jövőjét illetően. 
“Amikor júniusban jártam itt, komoly kétségeim voltak, de lenyűgöző, amit véghez vittek a siker érdekében. Nagy nehézségek voltak ugyan, hiszen az egész projekt egyszerre több kézben futott, de a szenvedély és szándék csodákra képes. Ezzel a pályával hosszútávon kétségtelenül otthonára lelhet az Amerikai Nagydíj. A város nagyszerű házigazda lesz, és ami a legfontosabb, hogy kiváló pályát sikerült megalkotni, ami kicsit Silverstone illetve Hockenheim pályáira emlékeztet.”
Az első Amerikai Nagydíjat 1959-ben rendezték meg Sebringben. 1960-ban Riverside, 1961-től 1975-ig Watkins Glen, 1984-ben Dallas, 1985-től 1988-ig Detroit, 1989-től 1991-ig Phoenix adott otthont a futamoknak. Kis szünet után pedig 2000-től egészen 2007-ig Indianapolis volt a helyszín.
 
Az olasz származású amerikai autóversenyző legenda szerint az amerikai Forma-1 Watkins Glenben élte aranykorát, de a befektetések és a pálya karbantartásának hiánya megbosszulta magát, ami többé nem fordulhat elő. 
Kezdeti pesszimizmusa ellenére a McLaren Főnöke, Martin Whitmarsh is bizakodó: “Mindig is hangsúlyoztam, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú szerepet tölt be az F1 életében. Nagyon elégedett vagyok, hogy a hosszúra nyúlt szünet után visszatérhetünk egy kifejezetten erre a célra épített tökéletes pályára. A mostani futam remek alkalom lesz, hogy ismét stabil alapokra helyezzük az F1 amerikai jövőjét. Ez egy felbecsülhetetlen üzleti lehetőség a motorsport, a McLaren és partnerei számára” – tette hozzá.