Mivel Sebastian Vettel tegnap úgy állt le a pályán az Abu-Dzabi Nagydíj időmérője végén, hogy az autójában nem marad elég, a mintavételhez szükséges kötelező mennyiségű üzemanyag, a versenybírók hosszas tanakodás után utólag kizárták a németet a kvalifikációból.
A diszkvalifikáció után az amúgy harmadikként végző Vettel csak a rajtrács utolsó helyéről rajtolhatott volna, azonban mivel a Red Bull igyekezett utánajárni az üzemanyag-probléma okának, a csapat kénytelen volt megszegni a parc fermére vonatkozó szabályokat, ha pedig már így is, úgy is megtörtént ez, maximálisan kihasználták a lehetőséget.
A kétszeres bajnok ma délután a bokszutcából rajtol, méghozzá alaposan módosított autóval. Mivel további büntetést már nem kaphat a pilóta, a Red Bull áthangolta a beállításokat, vadonatúj és más fokozatbeosztású sebességváltót, új felfüggesztés-elemeket kapott az autó.
A cél természetesen az volt, hogy az amúgy az egyik leggyengébb csúcssebességgel rendelkező, eredetileg az élről való vezetésre hangolt autót a mezőnyön való keresztülvágásra, az előzésekre állítsák be.
Míg Vettel a bokszutcából kezd, a fő rivális, a 13 pontos hátrányban lévő Fernado Alonso a 6. rajkockába állhat majd fel. Az Abu-Dzabi Nagydíj 14 órakor kezdődik.