A Koreai Nagydíj hétvégéjén röppent fel, hogy a Sauber 2013-ra viszi a Force Indiá-s Nico Hülkenberget, mostanra pedig a hivatalos megerősítés is megérkezett.
Bár a Force India-főnök Vijay Mallya még pár napja Indiában is azt állította, hogy nem tud az átigazolásról, a mai bejelentés után ő is biztosan képbe került.
Hülkenberg 2008-ban Forma-3-as Európa-bajnok volt, 2009-ben újoncként megnyerte a GP2-t, az F1-ben 2010-ben mutatkozott be a Williamsnél. 2011-ben a Force India tartalékosaként kispadozott, de az idei évre megkapta az ejtett Adrian Sutil helyét. Az idény talán egy kicsit döcögősen indult számára, de az ősz folyamán sorra hozta a pontokat a futamokon. Nyáron a Ferrarival is hírbe hozták, de amikor az olasz csapat Felipe Massa megtartása mellett döntött, a svájciak lecsaptak rá.
“Egy ideje már figyeltük Nicót, a szereplése pedig nagyon meggyőző volt. Már a GP2-ben is igaz volt ez, és a Forma-1-ben is így folytatta. Az egyik csúcspont természetesen a 2010-es interlagosi pole-ja volt, bizonyította, hogy képes élni a lehetőségekkel, ha úgy adódik. Persze az ilyen csúcspont csak egy dolog, a módszeres csapatmunka egy másik, és mi ezen a téren is bízunk Nicóban. Meggyőződésem, hogy nagyon jól beilleszkedik majd a Sauberbe, alig várjuk a közös munkát!” – mondta a svájci alakulat főnöknője, Monisha Kaltenborn.
“Én is nagyon várom a Sauberrel közös munkát. Jó helyzetben lévő, nagyon versenyképes csapat. A tetejébe pedig egy olyan alakulat, amelyiknél a fiatal versenyzők újra és újra szépen teljesítettek – én is szeretném továbbvinni a stafétát. A Sauber jelenleg nagyon szépen fejlődik, meggyőződésem, hogy sokat érhetünk el együtt. Addig azonban Force Indiá-s munkámra koncentrálok és szeretnék köszönetet mondani a csapat vezetésének, amiért versenyzői állást kaptam tőlük!” – nyilatkozta a 25 éves pilóta.
A Sauber 2013-as felállásából egyelőre csak Hülkenberg biztos. Kobajasi Kamui szponzorok híján valószínűleg távozni kényszerül majd, helyére a mexikói tartalékos, Esteban Gutierrez léphet előre – igaz, az ifjonc az Indiai Nagydíj szabadedzésén nem villantott nagyot.
A Force Indiánál jó néhány jelölt akadhat Hülkenberg pótlására: ott a tartalékos, Jules Bianchi, Adrian Sutil is visszahívható, Sebastien Buemi, Jaime Alguersuari is elérhető és talán Heikki Kovalainen is vihető a Caterhamtől.