F1: Eltűnt a nézők harmada 2

Úgy tűnik, az Indiai Nagydíj a korábban Bahreinben, Kínában, Koreában már látott utat járja: a motorsporthagyományok nélküli helyszínre “odarakott” futam iránt a második évben máris drasztikusan csökkent az érdeklődés.
Míg tavaly, az első rendezéskor majdnem telt ház volt a Buddh pályán, a 100 férőhelyre 95 ezer jegy fogyott, idén már csak 65 ezren mentek ki, hogy élőben figyeljék a Forma-1-es versenyt. 
A szervező Jaypee Sports egyik főnöke azért hangsúlyozta, hogy mindössze 3000 ingyenjegyet osztottak szét, a 62 ezer valóban fizető néző pedig így sem rossz: 
“A második évben elkerülhetetlenül csökken az érdeklődés, de a 65 ezer még mindig hatalmas szám. Számunkra amúgy is az volt a legfontosabb, hogy a futam simán zajlott. A technika működött, a csapatok, a pilóták pedig mind elégedettek voltak a javított létesítményekkel.”
Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t látszólag szintén nem zavarta a visszaesés.
“Első alkalommal mindig óriási az érdeklődés, a másodikra alábbhagy. A harmadik év az igazán fontos, akkor lehet kezdeni aggódni, ha az érdeklődés tovább csökken. És a krikett is komoly ellenfél.”
 
Bár a 2008-as első rendezés után hasonló produkciót bemutató valenciai Európa Nagydíj 2013-ra már ki is került a versenynaptárból, a rendezési díjakat az érdeklődéstől függetlenül így is, úgy is kifizető ázsiai futamok eddig túléltek. 
Úgy tűnik, van az a pénz, amennyiért Ecclestone-nak mindegy, hogy üres lelátók előtt köröznek-e az autók. Ha a pénzügyi háttér megvan, akár két versenyről is szó lehet, legalábbis erre utalt Indiában a hétvégén. Az angol kérdésre válaszolva azt mondta, 3-4 év múlva téma lehet a második indiai futam, a helyszín Mumbai lehetne.