A Ferrari az indiai versenyhétvége előtt jelentette be, hogy az autóin az olasz haditengerészet zászlója szerepel majd, a csapat így kíván tisztelegni a haderőnem előtt, nem mellesleg pedig a még februárban két kalóznak vélt indiai halász lelövése miatt lefogott két olasz tengerész ügyét is szeretné ezzel előmozdítani. A háttérben minden bizonnyal a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo otthoni politikai ambíciói állnak.
A húzás, talán nem meglepően, visszafelé sült el, az indiai kormányzat igen barátságtalan gesztusnak tartja a Ferrari politikainak vélt lépését, hivatalos szinten is megszólaltak. A külügyminisztérium szóvivője, Syed Akbaruddin azt mondta “a sportesemények nem sportot illető ügyekre való felhasználása nem illik a sport szelleméhez”. 
Az olasz külügyminiszter, Giulio Terzi is reagált, szerinte a Ferrari gesztusa “bizonyítja, hogy az egész ország támogatja a tengerészeket”, akik állítása szerinte “hamarosan hazatérnek – időpontot nem mondhatok, de haza fognak jönni.” 
A legkényelmetlenebb helyzetbe természetesen a csapatfőnök, Stefano Domenicali került, akinek a helyszínen kellett bizonygatnia, hogy a fekete valójában fehér.
“Először is egyszerűen csak tisztelegni akartunk a haditengerészet előtt, az országunk kiválóságai, másrészt (a zászló) egyszerűen csak annak a jele, hogy reméljük, megoldást lehet majd találni a két olasz tengerészt érintő ügyben. Hadd szögezzem le, hogy mi egyáltalán nem kívánunk állást foglalni egyik, vagy másik oldalon sem. Minden tiszteletünk az indiai hatóságoké. Egyszerűen csak reméljük, hogy mihamarabb megoldás születhet.”
Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone igyekezett távol tartani magát és általában a Forma-1-et az ügytől, amikor a Ferrari lépésről kérdezték. “A sportágnak semmi köze a politikához. Mit tehetnénk mi? Az üggyel esetleg az indiai motorsport-szövetségnek kell foglalkozni, nekünk semmi közünk a politikához.”
Annyi biztos, hogy a Ferrari sikeresen felhívta a figyelmet a február óta húzódó ügyre, de az sem lenne túl meglepő, ha szombattól már nem lenne ott az autó orrán a kifogásolt matrica, hiszen a célt már elérte.