Bár a Magyar Nagydíj, majd a nyári szüntet követő első néhány verseny azt mutatta, hogy a McLarené a legerősebb autó, a wokingi csapat messze nem hozott ki mindent a lehetőségekből, a műszaki problémák sorjáztak, míg Sebastian Vettel három futamot nyert egymás után.
A McLaren két pilótája gyakorlatilag már nincs versenyben az idei bajnoki címért, és a csapat is a harmadik helyre csúszott a konstruktőri küzdelemben. A nem túl rózsás helyzet ellenére a sportigazgató, Sam Michael azt mondja, az utolsó négy futamon még bármi lehetséges.
“A legutóbbi három versenyt a Red Bull nyerte, minket pedig bizonyos körülmények, megbízhatósági problémák megakadályoztak ebben. Ami a következő futamokat illeti, a Red Bull eltérő pályákon is gyors. Szingapúrban és Szuzukában komolyan feljavultak, erős ellenfelek. A célunk továbbra is az, hogy elgyőzzük őket, és miért is nem sikerülhetne?”
“A különbségek igazából nagyon kicsik, elég két-három tized ide vagy oda, valakinek beválik az egyik fejlesztése, másé pedig épp nem. De ez bármikor fordulhat, ami az F1-es nézők szempontjából nagyszerű is, csak nekünk nem kellemes. De hiszünk benne, hogy az utolsó négy futamon versenyben lehetünk a Red Bull-lal.” 
Az ausztrál szakember hangsúlyozta, hogy magától értetődő döntés volt számukra, hogy 2012 utolsó futamáig folytatják az idei autó fejlesztését és azt is kiemelte, hogy a megbízhatósági problémák nem vontak el erőforrást ettől a munkától. 
Michael hozzátette még, hogy a viszonylag gyenge, esélytelen bajnoki pozíció semmit sem változtat a hozzáállásukon:
“Nem hiszem, hogy ez bármin is változtatna, nem csinálunk semmit másképp. A futamokra a McLaren mindig a győzelmet tűzi ki célul, minden versenyt meg akarunk nyerni, és minden tőlünk telhetőt meg is teszünk ezért. Szóval akárhol is álljunk a bajnokságban, nem hozunk semmi olyan döntést, legyen szó akár a beállításokról, akár a stratégiáról, ami kockázatot jelentene vagy nem a maximális teljesítményt ígérné. Semmi sem változik: megyünk és megpróbáljuk az 1-2. helyen befejezni a maradék négy versenyt.”