Három hét múlva újra Amerikai Nagydíjat rendeznek a Forma-1-ben, a öt év után most egy vadonatúj helyszín, a texasi Austin fogadja a száguldó cirkuszt.

Bár a környezettel van még munka, a Hermann Tilke által tervezett Circuit of the Americas versenyinfrastruktúrája kész, így tagnap megtartották a pálya hivatalos avatását, többek között az 1978-as világbajnok, Mario Andretti, a Lotus F1 tartalékosa, Jerome D’Ambrosio és a amerikai tévésztár-versenyző, Patrick Dempsey körözött.

A legelső kör a legendának, Andrettinek jutott, aki F1-es bajnoki járgányával, a Lotus 79-cel szakította át a kockás szalagot. A 72 éves pilóta – és Dempsey – elvileg a Lotus demóautóját, a 2010-es R30-ast is vezette volna, de motorhiba miatt ez elmaradt, azonban a megnyitó így is sikeres volt.

“Még annál is jobb, mint amire számítottam. Fenomenális pálya. Minden kívánt jellegzetessége megvan, előzni is lehet rajta, de szűk kanyarokkal is boldogulni kell. Világos, hogy alaposan ki lett találva” – mondta Andretti.

D’Ambrosiót szintén lenyűgözte a helyszín.

“Nagyon élvezetes a vonalvezetés, pár nagyon jó előzési ponttal, néhány hosszú, gyors S-kanyarral, gyors irányváltásokkal. Kár, hogy nem mehettem több kört, de egy motorprobléma miatt sajnos fel kellett adnunk, azonban így is volt elég időm, hogy ráérezzek a pályára. Versenyzőként igazán élvezetes, de a nézőknek is fantasztikus lesz, olyan pontokra látnak rá, ahol biztosan sok akció lesz.”

“Az első kanyar igazán különleges, izgalmas lesz látni, ahogy a pilóták a pozíciókért küzdenek a futamon. Austin fantasztikus város, nagyszerű hangulattal, a verseny hetében az egész város az F1 bűvöletében él majd, ezt pedig mi is élvezzük. Tényleg különleges lesz ez a verseny.”